Viikon kysymys
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK viettää perjantaina 26.10. Naisten palkkapäivää. Se on päivä, jolloin naisten palkanmaksu päättyy tältä vuodelta.
STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen, mitä tämä tarkoittaa?
– Sitä, että naisten palkka on Tilastokeskuksen palkkatietojen mukaan keskimäärin 82,4 prosenttia miesten palkasta. Vuosipalkaksi muutettuna se tarkoittaa juuri sitä, että loppuvuoden naiset tekevät ilmaista työtä.
– Tutkimusten mukaan naisten ja miesten työ on keskimäärin saman arvoista, mutta naisille maksetaan keskimäärin pienempää palkkaa.
Miten Naisten palkkapäivää aiotaan juhlistaa?
– STTK luovuttaa tasa-arvoasioista vastaavalle ministerille Paavo Arhinmäelle Kalle Mustosen veistoksen Naisen euro. Puuveistoksessa on tyylitelty euron kolikko, jossa on palkkaeroa kuvaava aukko. Sitä voidaan pienentää vuosittain, mikäli palkkaero kaventuu.
Miten nykyinen hallitus on mielestäsi toiminut tasa-arvotavoitteen hyväksi?
– Näyttää siltä, että hallitus on vaikeina aikoina joutunut keskittymään muihin asioihin, kuin palkkatasa-arvon edistämiseen. Tässä on juuri se ongelma. Aina löytyy asioita, jotka ajavat tärkeysjärjestyksessä samapalkkaisuuden ohi.
Mikä on pahin palkkatasa-arvon este?
– Käytännön toimenpiteet puuttuvat. Työmarkkinoiden sopimuskierroksilla ei ole pystytty ohjaamaan naisvaltaisille aloille lisää rahaa tasa-arvon edistämiseksi.
Mitä työmarkkinasopimuksille pitäisi tehdä, jotta ne edistäisivät palkkatasa-arvoa?
– Muiden alojen pitäisi sallia, että naisvaltaisille aloille sovittaisiin korkeammista palkankorotuksista tasa-arvosyistä.
Vallitsevan talousteorian mukaan miesvaltaisen, globaalia markkinakilpailua käyvän vientiteollisuuden tulee olla palkkajohtaja. Kuinka tämä sopii yhteen tasa-arvoajatusten kanssa?
– Vientiteollisuuden tulisi sallia, että palkkavääristymää korjataan.
Miten palkkatasa-arvo on kehittynyt viime aikoina?
– Viime vuodesta naisten palkkapäivä on myöhentynyt yhdellä päivällä. Suunta on oikea, mutta ei ollenkaan riittävä.
Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteisen samapalkkaisuusohjelman tavoite on kuroa naisten ja miesten palkkaeroa 20 prosentista 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Tavoite ei taida tällä vauhdilla toteutua?
– Ei missään tapauksessa. Tässä näkyy selkeästi sanojen ja tekojen ristiriita. Kaikki ovat tavoitteeseen sitoutuneet, mutta tekoja ei näy.
Mikä on veikkauksesi, kuinka lähelle 15 prosentin tavoitetta päästään vuoteen 2015 mennessä?
– Tällä vauhdilla Naisten palkkapäivä siirtyy kahdella päivällä.
Milloin sitten voimme kohotella maljoja naisten ja miesten välisen palkkatasa-arvon toteutumisen kunniaksi?
– Jos Naisten palkkapäivä siirtyy yhdellä päivällä vuodessa, niin palkkatasa-arvo toteutuu 66 vuoden kuluttua eli vuonna 2078. Minä en niitä maljoja kohottele, mutta ehkä lapseni.