Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Fukushiman kaupungin viralliset säteilymittaukset ovat epäluotettavia. Greenpeace suoritti viime viikolla omia mittauksiaan Fukushiman kaupungissa ja pahasti saastuneella Iitaten alueella Fukushiman maakunnassa. Iitate evakuoitiin Greenpeacen tehtyä alueella mittauksia viime vuoden maaliskuussa.
Greenpeacen mukaan mittaukset osoittavat virallisten mittausasemien antavan järjestelmällisesti väärän kuvan väestön saamista säteilyannoksista. Lisäksi hallituksen puhdistustyöt ovat edelleen hajanaisia, riittämättömiä ja väärin kohdistettuja. Evakuoidut alueet saavat suuremman huomion asuttujen alueiden kustannuksella.
Mittausasemat puhdistetuilla alueilla
Greenpeacen mukaan useampi kuin kolme neljästä Fukushiman kaupungissa tarkistetusta mittausasemasta näytti alempia säteilytasoja kuin oli mitattavissa niiden välittömästä läheisyydestä. Paikoin säteilylukemat olivat kuusinkertaisia 25 metrin etäisyydellä mittauspisteistä.
– Viralliset mittauspisteet on sijoitettu alueille, jotka viranomaiset ovat puhdistaneet. Mittauksemme osoittivat, että säteilytasot ovat huomattavasti korkeammalla heti mittauspisteiden välittömän läheisyyden ulkopuolella, sanoo Rianne Teule, Greenpeacen Internationalin säteilyasiantuntija.
Teulen mukaan viralliset mittauspisteet luovat valheellista turvallisuuden tunnetta alueen väestössä.
Onnettomuudesta puolitoista vuotta
Teulen mukaan Japanin hallituksen työ saastuneiden alueiden puhdistamiseksi on edennyt takkuisesti. Fukushiman kaupungissa on vielä suuri määrä voimakkaasti säteileviä alueita, muun muassa lasten leikkipuistoja. Kolmen reaktorin ytimen sulamisesta Fukushima Daiichin ydinvoimalassa on kulunut jo yli puolitoista vuotta.
Iitaten alueella Japanin hallitus valmistelee evakuoitujen asukkaiden paluuta. Greenpeacen Kusanon kylässä suorittaman käynnin perusteella puhdistustyöt ovat riittämättömiä. Taustasäteily alueella on normaalisti 0,1 mikrosievertiä tunnissa, mutta nyt se oli joillain asuinalueilla kohonnut viiteen mikrosievertiin tunnissa, eli 50-kertaiseksi.
Syyskuussa käynnistetystä tehtaasta Greenpeace mittasi 13 mikrosievertiä tunnissa Viiden mikrosievertin annosnopeudella tunnissa asukkaiden saama vuosiannos olisi enemmän kuin 40 millisievertiä, kun kansainvälinen turvaraja on yksi millisievert vuodessa.
Greenpeacen Japanin ydinvoima-asiantuntijan
Kazue Suzukin mukaan Iitaten puhdistaminen voi olla turhaa työtä, sillä vuorien ja metsien vuoksi puhdistaminen on vaikeaa, ja lisää radioaktiivista maata valuu kyliin sadevesien huuhtomana.
Suzuki syyttää hallituksen jättävän tarkoituksella huomiotta säteilyn terveysriskit ja luovan turhaa toivoa katastrofin uhreille.