Kuntavaalien kampanjointi on kuumimmillaan. Eri tutkimusten mukaan viimeinen viikko ennen varsinaista äänestyspäivää voi olla hyvinkin ratkaiseva, sillä silloin niin sanotut liikkuvat äänestäjät tekevät vasta valintansa siitä, ketä äänestävät vai äänestävätkö ollenkaan. Näiden äänestäjien osuus on ollut vaali vaalilta nousussa.
Loppuun asti täysillä jaksavat ovat vahvoilla, samoin näyttävän loppukirin tekijät. Mediatutkijat arvelevat, että viimeisillä television suurilla vaalikeskusteluilla voi olla suurikin merkitys siihen, millaisia valintoja äänestäjät tekevät. Keskustelussa onnistunut puheenjohtaja saa katsojia virittäytymään oman puolueensa taakse. Erityisen tärkeää on saada ”omat” perinteiset mutta myös epäröivät kannattajat liikkeelle.
Näinä ankeina aikoina vastuunkantajaa ja -ottajaa arvostetaan. Kunnissakin on väistämättä edessä suuria rakenteellisia muutoksia. Valituista valtuustoista riippuu, miten muutosprosessi etenee. Siksi muutoksista on pystyttävä puhumaan ääneen, vaikka tulevaisuus onkin monen kunnan osalta hämärän peitossa.
Vihreiden presidentinvaalien aikainen lisäkannatus on sulanut ja puolue vuotaa etenkin pääkaupunkiseudulla vasemmistoliittoon, joka saattaakin yltää monet yllättävään vaalitulokseen.
Suomen Gallupin Helsingin Sanomille tekemä tuore kannatusmittaus (HS 23.10.) kertoo, millaiset ovat olleet kansalaisten tunnot ennakkoäänestyksen aikaan. Taistelu eniten kannatusta keräävästä puolueesta huipentuu viimeisille kampanjapäiville. Kisa ratkennee suurissa kaupungeissa ja ennen muuta pääkaupunkiseudulla.
Kokoomus ja SDP kulkevat kärjessä rinta rinnan. Puolueiden välinen ero (0,7 prosenttiyksikköä) mahtuu virhemarginaalin sisään.
Keskusta on jäänyt reilusti näiden kahden taakse ja yrittää parantaa eduskuntavaalien umpisurkeaa tulostaan. Voi olla, että perussuomalaiset ei nyt pääse keskustan edelle, vaikkakin kolminkertaistanee valtuutettujensa määrän.
Viidenneksi suurimman puolueen paikasta kisaavat nytkin vihreät ja vasemmistoliitto, jotka ovat pitäneet suurin piirtein asemansa koko hallituskauden aikana. Vihreiden presidentinvaalien aikainen lisäkannatus on sulanut ja puolue vuotaa etenkin pääkaupunkiseudulla vasemmistoliittoon, joka saattaakin yltää monet yllättävään vaalitulokseen.