Kuntavaalikampanjoista puutuu edellisten eduskuntavaalien kaltainen innostuneisuus, sanoo kirjailija ja blogisti Jussi Lähde. Hän veti aikoinaan presidentti Martti Ahtisaaren vaalikampanjaa.
– Suuri intohimo puuttuu. Siksi vaalien voittaja voi ratketa keskiviikkona ja torstaina televisioitavissa suurissa vaalikeskusteluissa, hän arvioi.
– Yksittäisillä puheenjohtajilla on niin sanotusti mahdollisuus räjäyttää pankki. Huikea onnistuminen saattaa saada väen liikkeelle ja omat ihmiset tekemään pitkiä kampanjapäiviä aivan loppuun saakka.
Halu riskinottoon ratkaisee voittajan.
– Poikkeuksellisella onnistumisella voi olla kuntavaaleihin nähden poikkeuksellisen suuri merkitys.
Vastakkainasettelua varotaan
Lähteen mukaan suomalainen politiikka on ikävän riippuvainen vastakkainasettelusta ja viholliskuvasta. Ne puuttuvat näistä vaaleista.
– Suuret puolueet ovat ymmärtäneet, että perussuomalaisten demonisointi on ohi. Väitän, että se on suuri syy siihen, että perussuomalaisten kannatus ei ole noussut gallupeissa tämän korkeammalle.
Muissa puolueissa on Lähteen mukaan ymmärretty, että ”Soinin sakin” moittiminen ei lisää omaa kannatusta. Kun miltei joka puolueella tuntuu olevan selkeä vihollinen hukassa, kamppailu laimenee.
– Ennen kaikkea jokaisella puolueella on hukassa se viesti, mitä kunnissa pitäisi tehdä, Lähde sanoo.
Hänen mukaansa neuvottomuuteen on syynsä.
– Meillä on poliittisesti ylileveä hallitus ja kaikkien aikojen keskenään kyräilevin oppositio. Kolmanneksi edessä ovat niin suuret rakenteelliset muutokset, ettei yksikään puolue uskalla niistä ääneen puhua.
Puolueilla ei Lähteen mielestä välttämättä ole edes reseptejä tarvittaviin muutoksiin.
Tiukat vaalibudjetit ovat hyvästä
Harvinaisen suuri osuus valtuustoehdokkaista on ensikertalaisia. Tämä on tuonut Lähteen mukaan myös uudenlaista kampanjointia.
– Esimerkiksi Hämeenlinnassa yksi kuntavaaliehdokas kampanjoi kiillottamalla äänestäjien kenkiä. Uusi sukupolvi tekee asiat uudella tavalla.
Perinteiset kampanjat eivät Lähteen mukaan toimi yhtä hyvin kuin aiemmin.
– Kyse on enemmän kekseliäisyydestä ja rohkeudesta kuin siitä, ettei luotettaisi hernerokka-saludo -kampanjointiin.
Suosittelijavalta kasvaa
Presidentinvaaleista tutuksi tulleet puolestapuhujat ovat olennainen osa kuntavaalikampanjointia.
– Se on erinomainen asia, koska nämä ovat nöyrien budjettien vaalit. Sellaisten ihmisten merkitys korostuu, jotka aktiivisesti puhuvat ehdokkaiden puolesta työpaikoilla ja toreilla. Suosittelijavallan merkitys lisääntyy koko ajan.
Lähde arvelee, että kulttuuri on muuttumassa pysyvästi.
– Suomalaiset uskaltavat näyttää kantansa. Se on uutta.
Tämä nähtiin jo presidentinvaaleissa, kun ihmiset tekivät jouluvaloista ehdokkaiden numeroita.
– Emme enää pelkää näyttää kannatustamme, sillä kannattajan koko elämänpiiriä ei määritellä ehdokkaan mukaan, Lähde toteaa.