Kuntavaalien kiriviikon kynnyksellä on syytä iloita siitä, ettei näistä tullut eurovaaleja, vaan todellakin kuntavaalit. Keskustelu on pääosin koskenut peruspalveluiden tuottamista eli juuri kuntien tärkeintä tehtävää.
Vaalit ovat konsensus-Suomessa myös yllättävän ideologiset. Puolueiden välillä on selviä eroja siinä, keille palvelutuotannon halutaan kuuluvan. Ulkoistamisella on vahvat lobbarinsa Elinkeinoelämän keskusliitosta OECD:een ja Elinkeinoelämän valtuuskunnasta Suomen itsenäisyyden juhlarahastoon.
Kokoomus kuuntelee herkällä korvalla elinkeinoelämän etujärjestöjä ja ajaa samaa asiaa nyt palvelualoitteen nimellä. Siinä kuntiin luotaisiin loputon kilpailutustilanne. Hoitoalan ammattiliitto SuPer vaati tällä viikolla vihdoin työrauhaa kuntatyöntekijöille jo entisiinkin projekteihin kyllästyneenä. Tietääkö kokoomuksen Sari Sairaanhoitaja puolueensa ajavan vielä lisää hullunmyllyä ja jatkuvia kilpailutuskierroksia työpaikoille?
Kokoomuksen ja SDP:n kiistely vaalikampanjassa on pitkälti teatteria.
Sosiaali- ja terveyspalvelut kiinnostavat yrityksiä, koska niissä liikkuvat isot rahat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n neljän vuoden takaisen selvityksen mukaan kokonaispotti on yli 20 miljardia euroa. Yksityisen palvelutuotannon osuus kokonaiskustannuksista oli silloin noin neljännes eikä se ole viime vuosina ollut ainakaan laskemaan päin.
Ulkoistamisen seuraukset eivät ole yksiselitteisesti huonoja, mutta aivan viime viikkoinakin on uutisoitu räikeistä ongelmista muun muassa kouluruokailun järjestämisessä ja päiväkotien siivoamisessa. Ennen yksityistä hoivabisnestä Suomessa ei voitu kuvitellakaan, että alalla liikkuvat eurot katoavat veroparatiiseihin.
Aivan tuoretta tietoa ulkoistamisesta saatiin kesäkuussa Åbo Akademin kolmivuotisen tutkimusprojektin tuloksista. Tutkijat totesivat, että julkinen omistus voi olla yksityistä tehokkaampaa edellyttäen, että sillä on laajempia tavoitteita kuin taloudellisen hyödyn maksimointi.
Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistys FIPSU julkisti keskiviikkona ulkoistamisraportin, jonka mukaan Suomessa ei monista muista EU-maista poiketen ole selkeää poliittista linjausta erilaisille julkisen sektorin ulkoistamisjärjestelyille. Tältä osin Suomi on ”villi länsi”. Tässäkin mielessä oikeisiin asioihin keskittynyt kuntavaalikeskustelu on ollut paikallaan.
Pitää kuitenkin muistaa, että vaalipuheet ovat vain vaalipuheita. Kokoomuksen ja SDP:n kiistely vaalikampanjassa on pitkälti teatteria, sillä Helsingin seudun kauppakamarin tutkimuksen mukaan tavaraa ja palveluja ostetaan yksityiseltä sektorilta eniten Tampereella, Lappeenrannassa ja Porissa. Niissä SDP on kahden suurimman puolueen joukossa.
Hallituspuolueiden välillä on eroja. Niin myös vasemmistopuolueiden.