Tampereen Lenin-museon näyttely Sovjet Design/Neuvostokuplia esittelee neuvostoliittolaista designia esittelevä ja pohtii Venäjän nykytilaa. Se koostuu Rosa Liksomin leluja, astioita, elintarvikepakkauksia ja vaatteita kattavasta neuvostoesinekokoelmasta ja Jarmo Valtasen Venäjän menneisyyttä ja nykyisyyttä käsittelevästä installaatiosta. Näyttely on auki tammikuun 2013 loppuun asti.
Ei pelkkää nostalgiaa
Neuvostomuotoilua kerännyt Rosa Liksom arvostaa neuvostoliittolaista muotoilua estetiikan ja ainutlaatuisuuden vuoksi. Hän näkee neuvostomuotoilun selkeydessä ja yksinkertaisuudessa yhtymäkohdan skandinaaviseen muotoiluun.
– On tärkeää, että nämä esineet saadaan esille, sillä niitä ei enää ikinä valmisteta, Liksom painottaa.
Hän on kerännyt esineitä ympäri maailmaa ja muun muassa kirpputoreilta. Ostokriteerinä on yleensä ollut halpa hinta. Arkisten neuvostoesineiden kaupassa on tähän päivään saakka ollut ostajan markkinat, mutta viime aikoina hinnat ovat alkaneet nousta nostalgikkojen löydettyä neuvostoliittolaisen esinemaailman.
Neuvostomuotoilun valtavirrasta poikkeava metallinkiiltävä ja punasävyinen 1930-luvulla valmistettu radio on Liksomin suosikkiesine näyttelyssä. Se edustaa Stalinin aikaista mahtipontista suunnittelua, ja tuo mieleen ajan amerikkalaiset autot. Näyttävyydestään huolimatta radio oli aikanaan kansanradio, jota valmistettiin paljon.
Näyttelyesineet ovat myös katsaus Liksomin uusimman Hytti nro 6 -kirjan visuaaliseen maailmaan. Niiden joukossa on useita kirjassa mainittuja esineitä.
Kerrostunut identiteetti
Jarmo Valtanen on teoksissaan pukenut maatuskat maalattuihin burkhiin ja kietonut niiden ympärille piikkilankaa. Hän on myös sahannut maatuskoja kahtia nähdäkseen symbolisesti ja konkreettisesti, mitä niiden sisällä on. Valtasen teoksissa on käytetty myös muita uuteen asiayhteyteen tuotuja arkisia elementtejä.
Maatuskojen kerroksellisuus edustaa Valtaselle venäläisen identiteetin moninaisuutta ja monikulttuurisuutta.
– Sisältä löytyi muottiin ahdettu ja ajatuksensa piilossa pitävä kansalainen sekä kaikki muut kansallisuuksien edustajat, joita Neuvostoliitossa riitti ja Venäjällä on edelleen.
Burkha kiehtoi Valtasta, koska se peittää, mutta samalla paljastaa kantajastaan paljon. Burkha maatuskan päällä kuvastaa myös mustia leskiä, Tsetsenian itsemurhapommittajanaisia, jotka ovat osa Venäjän alueen monista kansoista. Muslimi-identiteetit ja islam ovat Venäjälläkin näkyvämpiä kuin ennen, mikä tekee Valtasen taiteesta ajankohtaista.
Molemmat taiteilijat pitävät tunteiden herättämistä taiteen tehtävänä, mutta siihen ei heidän mielestään tarvita poliittisuutta. Valtanen kuitenkin kaipaa taiteelta keskustelua ympäristön kanssa ja kykyä asettaa yhteiskunnallisia kysymyksiä.
Uusi suunnittelun tarve
Sosialistisen maailman tuottamat esineet on Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen nähty rumana ja huonolaatuisena kulutustavarana. Neuvostokrääsälle on naureskeltu, vaikka Neuvostoliiton muuttuminen Venäjäksi toi mukanaan globaalit tavaramarkkinat, eivätkä kuluttaminen tai tavaranpalvonta vähentyneet.
Museoassistentti Antti Siika-ahon mielestä suunnitelmatalouden logiikassa oli oma ekologinen järkensä verrattuna nykyiseen sääntelemättömään turhan tavaran ylituotantoon.
– Näyttelyllä Lenin-museo haluaa myös kysyä, oliko suunnitelmatalous tuotantotapana aikaansa edellä. Ympäristön tila ja kaikenlaisten resurssien niukkeneminen saattaa pakottaa pohtimaan tarpeisiin perustuvaa suunnittelua nykyisen kulutushysterian tilalle, Siika-aho sanoo.
Yleisö voi täydentää näyttelyä tuomalla sinne omista kaapeista löytyviä tavaroita. Marja-Leena Sassi toi Lenin-museolle Moskovan olympialaisten virallisen rinkan, josta hän matkallaan Tsekkoslovakiaan irrotti näkyvät neuvostosymbolit, jotta ne eivät herättäisi kysymyksiä.
Lisäyksiä voi ehdottaa suoraan museolle. Näyttelyyn liittyen Lenin-museolla järjestetään 8.11. kirjallisuusilta, jossa Rosa Liksom ja Jarmo Valtanen sekä Aimo Minkkinen ja Leena Kakko museolta keskustelevat Hytti nro 6:sta sekä Neuvostoliitosta.
Rosa liksom: Sovjet DesignJarmo Valtanen: Neuvostokuplia 31.1.2013 saakka Lenin-museossa Tampereella