Viimeinen sana
Yhdysvaltain presidentinvaalit todennäköisesti ratkaiseva lokakuu alkaa maanantaina. Istuva presidentti Barack Obama on viime viikkoina ottanut ratkaisevan tuntuisen johdon Mitt Romneysta, mutta lokakuun kolme televisioväittelyä voivat muuttaa tilanteen.
Yhdysvaltain presidentinvaalit vaikuttavat koko maailmaan, mutta maailma ei voi vaikuttaa niihin. Molemmat ehdokkaat ovat pelottavia.
Yhdysvallat ruokkii itse terrorismia.
Barack Obama nousi neljä vuotta sitten presidentiksi George W. Bushin vastakohtana. Hän oli idealisti ja rauhanmies, joka lopettaisi Bushin aloittamat sodat ja sulkisi Guantanamon vankileirin. Nobelin rauhanpalkinto tuli pelkkien ennakkopuheiden perusteella, ja se on yksi Nobel-komitean monista hudeista ehkä noloin.
Obaman kolme ja puoli vuotta kestäneellä presidenttikaudella Yhdysvallat on suorittanut viimeisimpien arvioiden mukaan 283 salamurhaa miehittämättömillä lennokeilla. Määrä on kuusinkertainen verrattuna Bushin kahdeksaan vuoteen presidenttinä.
Kuolonuhreja iskut ovat arvioiden mukaan vaatineet 1 494–2 618. Terroristeja heistä on vain murto-osa. Tiistaina julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan vain kaksi prosenttia iskuissa kuolleista on ”korkean tason kohteita”. Joka iskussa tulee ”oheisvahinkoja” eli siviilejä – naisia, miehiä ja lapsia.
Obama on saavuttanut saman tuloksen, mitä Bush viime vuosikymmenen terrorismin vastaisella sodallaan: Yhdysvallat ruokkii itse terrorismia. Pew-tutkimuslaitoksen mittauksen mukaan 74 prosenttia pakistanilaisista pitää Yhdysvaltoja vihollismaana. Toisen tutkimuksen mukaan kauko-ohjatuilla lennokeilla tehtävät iskut ovat nyt islamisteille tärkein työkalu värväystoiminnassa. Ne ovat ohittaneet aiemmin ykkösenä olleen Guantanamon vankileirin. Joka sekin on sulkematta.
Tiistaina YK:ssa puhunut Barack Obama otti kantaa pilkkavideosta syntyneeseen kriisiin ja sanoi, ettei ”ole sellaisia sanoja, jotka antaisivat syyn viattomien tappamiseen”. Oikeassahan hän oli, mutta kun äänessä oli maailman ykkössalamurhaaja, leijui YK:n istuntosalissa vahva tekopyhyyden löyhkä.
Neljä vuotta sitten valinta hyvän ja pahan välillä olisi täällä Euroopassa ollut helppo, jos sellaisen olisi päässyt tekemään. Nyt pitäisi valita kahdesta rumasta.
Kokoomuksen veljespuolueella republikaaneilla on ehtymätön kyky nostaa politiikan parrasvaloihin pölkkypäitä, joille Suomesta löytyy ymmärrystä vain Kimmo Sasilta.
Republikaanien presidenttiehdokkaan sammakoita käsitellään toisaalla tässä lehdessä, mutta varapresidenttiehdokas Paul Ryan on ihan omalla kiertoradallaan. Hän kuuluu siihen omasta mielestään yli-ihmisten joukkoon, joka on ammentanut maailmankatsomuksensa huuhaa-filosofi Ayn Randilta.
Rand on Suomessa suhteellisen tuntematon, mutta nimi nousi julkisuuteen viime talvena Björn Wahlroosin kirjassa ja muissa puheenvuoroissa.
Venäjän vallankumouksen jälkeen Yhdysvaltoihin siirtyneen Randin tarinat ovat itsekkyyttä ja yli-ihmisiä massoja, roskaväkeä ja kollektiivisuutta vastaan puolustavia manifesteja. Juuri nyt tällainen myy kuin häkä, vaikka pääteos Atlas Shrugged ilmestyi 55 vuotta sitten.