Suomensaamelaisen Paul-Anders Simman käsikirjoittama ja ohjaama Poron surma (2012) on hyvä tilitys siitä, miten voimattomia ihmiset ovat suurten muutosten edessä. Dokumentti vie Kuolan saamelaisten pariin. Keskushenkilö on Aleksandr Paul, Norjassa opiskellut toimittaja ja pienen tytön yksinhuoltajaisä. Kaksikko asuu yhdessä isän vanhempien kanssa.
Kaksi muuta tärkeää henkilöä ovat Nikolai Lukin, yksi alansa eli poronhoidon viimeisistä mohikaaneista alueella. Svetlana Matrehina puolestaan selvittelee omia poronhoidollisia epäselvyyksiään oikeuslaitoksen kanssa.
Svetlanan mies on poliitikko ja Muurmanskin alueduuman jäsen. Hän esittää oman versionsa puolisonsa konfliktista viranomaisten kanssa. Hänen mukaansa jättiyhtiö Shtokman ja sen yhteistyökumppanit Statoil ja Gasprom vetivät maakaasuputken välittämättä ympäristöstä tai alkuperäiskansojen intresseistä.
Kuten dokumenttiin leikattu näyte Shtokmanin esittelyvideosta osoittaa, kaiken takana häämöttävät Barentsinmeren maakaasuvarannot. Matrehin kertoo myös Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen edustajan käynnistä luonaan asiavyyhden tiimoilta.
Kaasuputken vetämisestä porojen laidunmaille saadaan loppupuolella todenmukaiselta kuulostava arvio. Sitä ennen käy kameran edessä hymyilemässä ongelmat pois Shtokman-yhtiön johtaja.
Aleksandr Paul etsii totuutta tekaistujen porojen tapauksesta ja viittaa tutkimuksen vaikeuteen: Venäjällä on pitkät perinteet sekä numeroilla huijaamisessa että tietojen salaamisessa. Paulin journalistin tutkimustyö tuo esiin myös tavallista järjestäytyneempää salametsästystä.
Hän joutuu itsekin viranomaisten silmätikuksi toimistaan saamelaisen tv-aseman johtajana. Asema on rahoitusvaikeuksissa eikä päättäjillä ole aikomustakaan auttaa. Mitäpä pienistä ja riippumattomista.
Rikkaiden ja köyhien kuilu kasvaa, ja pudotuspeli kiihtyy, tavalla jos toisellakin: pohjoisesta katoavat porot, etelästä tiikerit.
Dokumenttiprojekti: Poron surma. TV1 maanantai kello 21.30.