Viikon kysymys
Etätyöpäivää vietetään maassamme toisen kerran perjantaina 21. syyskuuta. Kampanjan järjestää Suomen ympäristökeskus yhteistyökumppaneinaan mm. Työ- ja elinkeinoministeriö, Valtion työmarkkinalaitos sekä joukko tietotekniikan yrityksiä.
Kampanjapäivän suojelijana toimii työministeri Lauri Ihalainen.
Kampanjavastaava Ulla Ala-Ketola Suomen ympäristökeskuksesta, miksi etätyöpäivää vietetään?
– Etätyötä halutaan edistää, koska se tarjoaa hyvän mahdollisuuden sovittaa yhteen työ- ja kotielämä ja lisää työn tehokuutta. Lisäksi etätyö vähentää liikenteen päästöjä.
Onko ympäristövaikutuksista näyttöä?
– Viime vuonna etätyöpäivään osallistui 10 300 henkeä. Sen ansiosta jäi ajamatta lähes 400 000 kilometriä työmatkoja, ruuhkissa istuttiin 8 000 tuntia vähemmän ja hiilidioksidia jäi päästämättä taivaalle 50 tonnia.
– Ajatellaanpa, että sama määrä väkeä käyttäisi joka perjantain etätyöhön. Hiilidioksidipäätöt vähenisivät 2 360 tonnia vuodessa.
Mitä yritykset etätyöstä hyötyvät?
– Etätyö on usein hyvin tehokasta.
Voiko etätyö lisätä työkuormitusta? Esimerkiksi työt kannetaan kotiin ja pakerretaan ympäri vuorokauden.
– Etätyön tekijän täytyy pitää itsestään huolta rajata työpäivänsä järkeväksi ja huolehtia tauoista.
Esiintyykö etätyön varjolla lintsaamista?
– Se on joskus pelkona työnantajilla. Etätyö ei saa olla epämääräistä. Täytyy olla pelisäännöt ja tehtävästä työstä pitää sopia esimiehen kanssa.
Yleistyykö etätyö?
– Tuoreimpien lukujen mukaan 14 prosenttia imisistä tekee töitä myös kotona. Luku on pysynyt samana viime aikoina.
– Sen sijaan sellainen etätyö on lisääntynyt, jossa työtä tehdään siellä missä ollaan. Esimerkiksi kahvilassa, kirjastossa tai asiakkaan luona. Tutkimusten mukaan yli 40 prosenttia harrastaa tällaista.
Onko etätyö erityisen yleistä Suomessa?
– Monipaikkaisessa etätyössä suomalaiset ovat Euroopan kärkeä.
Millaisiin töihin etätyö soveltuu?
– Erittäin hyvin asiantuntijatehtäviin, luovaan työhön ja työhön, jossa käsitellään tietoa. Hyvin monenlaisissa töissä on eriytettävissä osuuksia, jotka sopivat hyvin etätyöksi.
– Myytti, että on aloja, joissa etätyötä ei voi tehdä, on väärä.
Entä työyhteisön sosiaaliset verkostot ja etätyö?
– Työpaikalta ei tarvitse irtautua kokonaan. Etätyötä voi tehdä esimerkiksi kerran tai kaksi viikossa, tai tilanteen mukaan. Etätyöpäivän ei tarvitse olla määrätty viikonpäivä vaan se voi vaihdella tilanteen mukaan.