Suomi mukana Isafissa
Afganistanissa on käynnissä YK:n valtuuttama ja Naton johtama rauhanturvaoperaatio Isaf, jossa on mukana kymmeniä maita.
Joukkojen vahvuus vuonna 2011 oli yli 133 000, josta Yhdysvaltain osuus 90 000. Suomalaisia on mukana 195.
Sukulaiseni murhattiin poliisiaseman vieressä.
Operaation on määrä päättyä vuoteen 2014 mennessä.
Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa työskentelevä Nematullah Wardak ei ole kahteen vuoteen uskaltautunut kotikyläänsä. Se sijaitsee Maidan Wardakin maakunnassa, jossa islamistinen Taleban on yhä vahvoilla.
– Päivällä valta on hallituksella, mutta yöllä Talebanilla. Kun joku saapuu kaupungista vaikkapa häihin tai hautajaisiin, hän joutuu sissien kynsiin, Wardak kertoo.
Sama pelko ahdistaa lukemattomia ihmisiä, jotka ovat lähteneet Talebanin vahvoilta alueilta töihin Kabuliin, Mazar-e-Sharifiin. Maidan Shariin, Ghazniin tai Heratiin.
Afganistanin hallitus vakuuttaa turvallisuustilanteen parantuneen sen jälkeen, kun vastuuta alettiin vuosi sitten siirtää Natolta kotimaisille voimille. Nato-joukkojen on määrä poistua vuoteen 2014 mennessä.
Wardak pelkää sissien ohella hallituksen joukkoja, joiden hän sanoo myös ahdistelevan siviilejä.
– Eräs sukulaiseni osui kotikyläänsä, kun siellä puhkesi talebanien ja armeijan yhteenotto. Mies joutui kyläläisten mukana armeijan vangiksi, ja vapautuminen oli monen mutkan takana.
Yksin kaupungissa
kotikylän vieressä
Ghaznin kaupungissa työskentelevä nimettömänä esiintyvä virkamies kertoo vuokranneensa huoneen kaupungista, vaikka hänen kotikylänsä on ihan lähellä. Mies uskoo, että hänet tapettaisiin kylässä, koska hän on valtion palveluksessa.
– Opiskeluaikana kestin yksinäisyyden, mutta nyt en tiedä, mitä tehdä. Yksin eläminen on kova hinta siitä, että voin tehdä työtä ja palvella maatani, hän pohtii.
Mohammad Ali Ghaznawi on samassa jamassa.
– Vielä viime vuonna Qara Baghin alueelle oli helppo mennä, mutta tänä vuonna on henki vaarassa.
Ghaznawi on kuullut olevansa paikallisen Talebanin tappolistalla, koska hän osallistui koulun avajaisiin Qara Baghissa.
– Uhka koskee kaikkia mukana olleita.
Enyatullah Hamdard jätti väliin murhatun sukulaisen hautajaiset, jotka pidettiin Nangarharin maakunnan Khogianissa heinäkuun alussa.
– Se olisi leikkimistä omalla hengellä. Sukulaiseni murhattiin poliisiaseman vieressä. Talebaneja on kaikkialla, eikä hallitus pysty tekemään mitään pimeän tultua, Hamdard kertoo.
Vaara vaanii
kaikkialla
Helmandista kotoisin oleva valtion virkamies valittaa, että hallitus ei pysty takaamaan turvallisuutta edes kaupungeissa.
– Olen ministeriön palveluksessa, mutta perheeni on Helmandissa. Kun menin sinne vuoden tauon jälkeen, vierailuni salattiin suvulta ja naapureilta, jottei tieto vuotaisi sisseille.
Turvallisuustilanteen heikkeneminen on seurausta heikosta koordinaatiosta osallistuvien tahojen välillä, Akhlaqiksi esittäytyvä politiikan tutkija sanoo.
– Ihmiset äänestivät hallitusta toivoen, että se auttaa heitä pysymään hengissä. Mutta hallitus seuraa sivusta, kun kansalaisia murhataan, hän jatkaa.
Afganistanin puolustusministeriö vakuuttaa olevansa tilanteen tasalla. Ministeriön tiedottaja Dawlat Waziri kertoo, että valtateiden turvallisuutta ollaan parantamassa kaikilla tulenaroilla alueilla.
– Puolustusministeriö torjuu uhkia yhteistyössä poliisin, armeijan ja joskus myös Nato-johtoisten Isaf-joukkojen kanssa, Waziri kertoo.
Sisäministeriön tiedottaja Sidiq Sidiqi kiistää hänkin turvattomuuden lisääntymisen. Poliisi uurastaa yötä päivää, ja on epäreilua vetää johtopäätöksiä ”muutamien rikollisten ja rosvojen” toiminnasta.
Suomi mukana Isafissa
Afganistanissa on käynnissä YK:n valtuuttama ja Naton johtama rauhanturvaoperaatio Isaf, jossa on mukana kymmeniä maita.
Joukkojen vahvuus vuonna 2011 oli yli 133 000, josta Yhdysvaltain osuus 90 000. Suomalaisia on mukana 195.
Sukulaiseni murhattiin poliisiaseman vieressä.
Operaation on määrä päättyä vuoteen 2014 mennessä.