Marc Eberlen erinomaisessa saksalaisessa historiadokumentissa CIA:n salainen sota Vietnamissa (2009) nähdään iskevä ja terävä esitys siitä, mitä tapahtui kuvan ulkopuolella: Vietnamin sotaahan pidetään maailman ensimmäisenä ”televisiosotana”.
Dokumentti tuo esiin hätkähdyttävää tietoa vuosilta 1960–1975. Suuntana on Laos ja siellä Long Chengin huippusalainen lentotukikohta. Sen kautta CIA pyöritti pitkälle omaa sotaansa. Kehitysavun nimissä luotiin hetkessä täydellinen infrastruktuuri käytävälle sisällissodalle.
Laos joutui kylmän sodan pelinappulaksi sijaintinsa vuoksi. Naapureina olivat Kiina ja Pohjois-Vietnam, eikä Yhdysvallat suvainnut kommunismin leviämistä alueella.
Dokumentti valottaa aihetta paljolti haastatteluin. Lisänä on kiintoisaa valokuva- ja filmimateriaalia. Haastateltujen kertoma on kolkkoa faktaa. Eräs avainhenkilöistä on James Lilley. Nykyisin konservatiivisessa ajatushautomossa työskentelevä Lilley oli CIA:n Laosin aseman apulaispäällikkö 1967–1971. Hän kertoo avoimesti, mitä tuolloin todella tapahtui ja tekee samalla rinnastuksen Irakiin.
Laosin sanotaan olevan kiivaimmin ilmapommitettu (”mattopommitukset”) maa sodankäynnin historiassa. Käsitys tuntuu dokumentin valossa oikealta.
Rankinta kritiikkiä esittää Wisconsinin yliopiston historian professori Alfred McCoy. Hän pitää amerikkalaisten tekosia ilman muuta sotarikoksina.
CIA:n salainen sota Vietnamissa TV1:llä keskiviikkona klo 19.00