Tampereen teatterikesä rävähtää käyntiin maanantaina 6. elokuuta 44. kerran. Festivaalin pääohjelmisto sisältää 26 eri esitystä, joista yhdeksän on ulkomaista tuotantoa. Kansainväliset näytelmävieraat tulevat Virosta, Hollannista, Saksasta, Ruotsista, Englannista ja Liettuasta.
Festivaalin taiteellinen johto haki esityksiä, joissa etsitään teatterin tekemisen tulevaisuuden muotoja. Niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa näytelmissä nousevat esiin teemoina vuorovaikutus ja osallistuvuus sekä teknisinä ratkaisuina video- ja live-kuvan käyttö.
Pääohjelmiston lisäksi nähdään ohjelmateltassa yksitoista pääasiassa musiikillista esitystä. Festivaalikokonaisuuteen kuuluvat lisäksi OFF Tampere -oheisfestivaali, Encorebaana-klubifestivaali ja torstaina 9. elokuuta tapahtumien yö.
Räväkkä spektaakkeli Viron historiasta Tampere-talossa.
Homo-ooppera nyt Teatterikesässä
Kotimaiset näytökset on valittu teatterivuoden 2011–2012 sadosta. Esityksistä ehkä yleisesti puhuttelevin on Suomen kansallisteatterin rohkea näyttämölle pano, Homo! Outojen ooppera.
Homo-ooppera on jo tuonut sen käsikirjoittajalle ja ohjaajalle Pirkko Saisiolle Lea-palkinnon vuoden 2011 parhaasta näytelmästä. Siitä on sanottu, että se on hillitön, häpeämätön ja energinen musiikkispektaakkeli.
Näinä julkisen muukalaisvihan aikoina Hilkka-Liisa Iivanaisen Kotkan kaupunginteatterille ohjaama Tsaarin kakarat on rohkea ja ajankohtainen näytelmä. Se tarttuu merkittävään aiheeseen: suomalaisten ja venäläisten suhteeseen. Se kysyy, mitä tämä ristiriitainen suhde kertoo meistä itsestämme.
Suomalaisen teatterimaailman rohkean tuulettajan Leena Klemolan Kuopion kaupunginteatterille kirjoittama ja ohjaama Jessikan pentu on ajankohtaista ja kokeellista teatteria. Siinä äiti yrittää epätoivoisesti selittää pojalleen fiktion ja web-kameran avulla, miksi perhe on eksynyt yhteiseltä raiteeltaan.
Viron historiasta huippuspektaakkeli
”Tässä esityksessä on kaikki, mitä olemme koskaan halunneet kertoa kotimaastamme Virosta”, ilmoittavat tunnetuimmalle virolaiselle teatteriryhmälle Teater NO99:lle historiallisen huippuspektaakkelin The Rise And Fall of Estonian ideoineet, suunnitelleet ja ohjanneet Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper.
Viro-spektaakkeli nähdään Tampere-talossa yli tuhannen katsojaa salissa. Jättimäisen live-videokuvan välityksellä katsojat voivat seurata näyttelijöiden pienimpiäkin eleitä tai isoa huikeaa kokonaisuutta, kun näyttämölle kohotetaan sinfoniallinen teos Viron taipaleesta muuttuvassa Euroopassa.
Merkittävää suomalais-virolaista yhteistyötä edustaa Kristian Smedsin Smeds Ensemble & Von Krahl Teater -kokoonpanolle ohjaama Fjodor Dostojevskin klassikkotekstin versio 12 Karamazovia.
Ulkomaista huippukokeellista uutta teatteria festivaalille tuo brittiläis-saksalainen Gob Squad -ryhmän esitys Gob Squad’s Kitchen. Siinä sekoitetaan taitavasti käsikirjoitusta ja improvisaatiota ja käytetään apuna live-videokuvaa. Se tempaa katsojat takaisin vuoteen 1965, jolloin pop-kulttuuri, tähdet, feminismi ja huumeet murtautuivat esiin.