TeliaSonera esti eilen Helsingin käräjäoikeuden määräyksestä asiakkailtaan pääsyn Pirate Bay -sivustolle. Sivusto jakaa linkkejä, joiden kautta tiedostoja vertaisverkossa jakavat ihmiset voivat löytää toisensa.
Operaattorin esto on kuitenkin helppo kiertää: Soneran liittymistä pääsee sivustolle yhä esimerkiksi Piraattilahti- ja Piratereverse -sivujen kautta. Miten Sonera suhtautuu tällaisiin kiertoihin?
– Ei me suhtauduta mitenkään. Oikeuden päätös vain toteutetaan sellaisena kun se on määrätty, sanoo Soneran lakimies Karol Mattila.
– Olemme sanoneet prosessin kuluessa, että nämä määräykset ovat käytännössä vanhentuneita jo silloin antamishetkellä. Se on kyllä saatettu tuomioistuimen ja hakijoiden tietoon.
Sonera ei siis aio estää Pirate Bayn uusia osoitteita?
– Jos kieltolistalla ei ole jotakin verkkosivustoa, siihen pääsyä ei estetä.
Tuomioistuin vahvisti estolistan, ja myös listan päivittämisen täytyy kulkea tuomioistuimen kautta. Kyseessä ei siis ole mikään ”elävä sensuuridokumentti”, johon tuomiota hakeva taho voisi itse lisäillä osoitteita.
”Asiat eivät parane piilottamalla”
Sonera aikoo valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen elokuun aikana. Syitä on useita.
Ensinnäkin Sonera on joutunut tekemään estotoimet ja asiantuntijalausunnot tuomioistuimelle omalla kustannuksellaan ja hakee korvauksia näistä. Toinen syy on periaatteellinen.
– Vastustamme verkkoestoja, koska asiat eivät parane piilottamalla ne, Mattila sanoo.
– Oli kyseessä tekijänoikeusrikos tai mikä tahansa muu rikos, siihen pitää puuttua sen lähteellä eikä ryhtyä tällaiseen lyhyemmän tikun vetämiseen.
Käräjäoikeudelta päätöstä hakeneet musiikkiyhtiöt EMI, Sony, Universal Music ja Warner Music kuitenkin pitävät operaattoriestoja ilmeisen tehokkaina.
Eston voi kiertää monella tavalla
Soneralla on eri estolista kuin Elisalla, jonka käräjäoikeus määräsi ensimmäisenä estämään käyttäjien pääsyn Pirate Bayhin. DNA toteutti määrätyn eston tänään samalla estolistalla kuin Sonera.
Vaihtoehtoisten osoitteiden lisäksi Pirate Bayhin pääsee yhä muidenkin kolmannen osapuolen välityspalveluiden kautta tai vaikka käyttämällä internet-liikenteen anonymisoivaa Tor-ohjelmaa.
Verkkolehti Fifi esitteli näitä keinoja alkuvuodesta.