Ross Ashcroftin käsikirjoittama ja ohjaama brittidokumentti Talouden madonluvut (2012) on selkeä, perusteellinen ja kriittinen selonteko riistokapitalismista, kuten asia ilmaistaan.
Dokumentista muotoutuu eräänlainen hätähuuto: kapitalismi nykymuodossaan on ihmiskunnan tulevaisuuden pahin vihollinen.
Painavan sanansa aiheesta sanoo nimekäs asiantuntijajoukko kärjessään amerikkalaisten toisinajattelijoiden vanha viisas Noam Chomsky.
Mukana ovat myös muun muassa ekonomisti Joseph Stiglitz, ekologisen taloustieteen uranuurtaja Herman Daly, ”talouden ammattitappaja” John Perkins, korealaisprofessori Ha Joon-Chong, taloustoimittaja Gillian Tett sekä sosiaalisen epidemiologian professori britti Richard G. Wilkinson.
Dokumentin alkuperäisen nimen The Four Horsemen pohjalta aikamme ”Ilmestyskirjan ratsastajiksi” nostetaan nämä neljä: finanssijärjestelmän ahneus, kasvava järjestäytynyt rikollisuus, satojen miljoonien ihmisten köyhyys sekä luonnonvarojen ehtyminen.
Dokumentissa todetaan suoraan, että kapitalisminsa valloilleen päästäneelle länsimaiselle valtakeskittymälle/imperiumille on koittamassa loppu.
Näkemyksen tueksi tehdään rinnastuksia Rooman valtakunnan luhistumiseen.
Vastaavia rappion merkkejä ovat tänään etenkin sodat ja kurittomat sotilaat, omaisuudella pröystäily, rikkaiden ja köyhien kasvava kuilu, vääristynyt seksuaalisuus sekä totta kai, sirkushuvit. Niiden suhteen ovat tärkeitä televisioviihde ja urheilu. Vapaa markkinatalous, suuri orjuuttaja?
Ajatuksen tueksi dokumentti lataa tuhdin todistusaineiston. Aiheina ovat muun muassa niin sanottu Chicagon koulukunta, Reagan ja Thatcher, Chilen sotilasvallankaappaus 1973, valumaefekti, kun ahneus on ihanne ja petos laillistettua, Shell-yhtymän ennuste vuodelle 2075, ja se tärkein, ikuisen kasvun mahdottomuus.
Talouden madonluvut on tärkeä ja puhutteleva yhteiskunnallinen dokumentti, terävä kokonaisvaltainen läpileikkaus nykyhetkestä, josta ei ole pitkä matka tulevaisuuteen.
Dokumenttiprojekti: Talouden madonluvut. TV1 maanantaina klo 21.30.