Pätevä saksalainen dokumenttisarja Kun itäblokki hajosi (2009) kartoittaa sosialistisen leirin hajoamista. Aloitusjakso tarjoaa kiehtovaa katseltavaa sekä asiapitoisuuden että kuvamateriaalin osalta. Suuntana on 1980-luvun puolivälin Neuvostoliitto. Kommunistisen puolueen johtoon astuu nuori ja dynaaminen Mihail Gorbatshov.
Dokumentin keskushenkilö on ”Gorban” henkilökohtaisena valokuvaajana tämän vallassaolon ajan toiminut Aleksander Tshumitsov. Hän esittää kuvistaan antoisia kommentteja ja vertaa työmaataan myös aiemman neukkumenon päiviin.
Kaksi muuta näkyvästi esillä olevaa henkilöä ovat Gorbatshovin lähipiiriin kuulunut politiikan tutkija Andrei Gratshev sekä yhtenä perestroikan perustajista pidetty Nikolai Ryzhkov, Neuvostoliiton viimeinen pääministeri (”1990 maata ei pystynyt enää johtamaan”).
Saksalaisdokkarin ansiona on terävästi rajattu yksilötason näkökulma, josta aukeaa kiintoisia yhteiskuntahistoriallisia näkymiä. Faktamateriaali on todistusvoimaista, monipuolista ja kaikin puolin elävästi toteutettua. Yleissävy on hillityn analyyttinen, kiitos osaltaan fiksujen haastateltujen.
Seuraavassa osassa muistellaan Puolan Solidaarisuus-liikettä, sitten ovat vuorossa Unkarin, Romanian ja Liettuan kuohut suuren murroksen pyörteissä.
Kun itäblokki murtui, osa 1/5
Yle Teema klo 23.05