Joensuulainen Petri Piirainen voitti huhtikuussa Tarinaniskennän Pohjois-Karjalan mestaruuden ja hän osallistuu Kärsämäellä lauantaina pidettäviin tarinaniskennän SM-kisoihin.
Piirainen työskentelee ohjelmistoalalla teknologiajohtajana. Hänen mukaansa bisneksessä pitää olla hyvälle tuotteelle hyvä ja iskevä tarina.
Parhaimmillaan amerikkalaistyylinen hissipuhe on myös hyvää tarinaniskentää, kun toimittajille pitää pystyä minuutissa esittämään uskottavasti ja kiinnostavasti liike- ja tuoteidea.
– Esimerkiksi Apple on minusta tarinankerrontayhtiö. Suomalaisia usein syytetään siitä, ettemme me uskalla iskeä myönteistä mainostarinaa jenkkityyliin. Siinä mielessä täältä Pohjois-Karjalasta olisi opittavaa, sillä täällä kaikki puhuvat toisilleen. Myös tuntemattomille tullaan juttelemaan tai vaikkapa hieman utelemaan.
Retoriikka retuperällä
Vuonna 1981 Nurmeksessa syntynyt Petri Piirainen myöntää olevansa puolta nuorempi kuin perinteiset tarinaniskijät. Hänen ikäluokkansa, kolmikymppisten keskuudessa tarinat eivät oikein elä.
Tietojenkäsittelytieteen filosofian maisterin mielestä yliopistossa suullinen viestintä eli retoriikka on jätetty heitteille. Se on harmillinen piirre, koska reetorin tehtävänä on opettaa, viehättää, viihdyttää ja liikuttaa kuulijoita. Retoriikka on yhdistelmä ajattelun terävyyttä, kielellistä selkeyttä ja esityksen puhetaidollista vaikuttavuutta.
– Nykyään kun itsensä pitää puhua tai pikemminkin kehua itsensä töihin, pitäisi retoriikka olla hallussa. Savolaismieskinhän kiroili, että se on huonojen naapurien vika, kun pittää koko ajan itseään kehua. Minusta uuden ja vanhan Nokian toimitusjohtajan välillä on suuri retorinen ero. Myös lukiossa retoriikka on retuperällä. Itse kyllä tykkään olla äänessä. Samoin Nurmeksessa opettajani olivat kovia tarinoimaan.
Tarinaniskennän SM-kilpailu käydään Kärsämäen Elämäntarinafestivaalilla lauantaina 14. heinäkuuta. Petri Piiraisen laajempi haastattelu ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 13. heinäkuuta.