Ympäristöministeriö toivoo, että merillä liikkujat ilmoittaisivat pyöriäishavainnoista. Erityisen tervetulleita ovat pyöriäisten kuvat. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti täyttämällä havaintolomakkeen.
Pyöriäinen on pieni valas ja Itämeren alueen ainut valaslaji.
Ministeriöstä todetaan, että havainnot tukevat pyöriäisen suojeluun liittyvää työtä. Itämeren pyöriäinen on kansainvälisen luonnonsuojeluliiton uhanalaisuusarviointien mukaan äärimmäisen uhanalainen. Karkean arvion mukaan alueella elää alle 600 yksilöä.
Itämeriportaalissa kerrotaan, että pyöriäisen elämää vaikeuttavat muun muassa ympäristömyrkyt, torjunta-aineet ja saasteet, pyynti sekä vesiliikenteen aiheuttamat häiriöt. Pyöriäisiä menehtyy myös kalastuksen sivusaaliina.
Havaintoja tehty
Ympäristöministeriö on kerännyt pyöriäishavaintoja yhdessä WWF Suomen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen, Luonnontieteellisen keskusmuseon, Särkänniemen delfinaarion ja Ahvenanmaan maakunnan hallituksen kanssa vuodesta 2001 lähtien.
Havaintokeruun tarkoituksena oli saada selville, tavataanko lajia enää Suomen merialueilla. Kymmenen vuoden aikana on saatu lukuisia ilmoituksia pyöriäiseen viittaavista havainnoista. Aiempia havaintoja voi tarkastella Itämeriportaalin ja ympäristöministeriön sivuilta.
Ympäristöministeriön sivuilla kerrotaan, että vuonna 2011 tehtiin seitsemän havaintoa, joista neljässä oli kyse yhdestä yksilöstä. Kolmessa muussa tapauksessa havaittiin pyöriäisryhmiä, joissa oli kahdesta kuuteen yksilöä. Suurin osa havainnoista tehtiin Saaristomeren alueella.
2001– 2010 havaintoja on tehty yhdestä kuuteen vuodessa.
Havainnot on listattu tapausselostuksin sivuille. Tässä tyypillinen havainto:
”4.8.2011. Havainto tehtiin Kemiönsaaren alueelta, Norra Mågsholmenin ja Grönstrandin edustalla. Havainto käsitti 2–6 yksilöä. Pyöriäiset kiertelivät mainitulla alueella noin 20–30 metriä rannasta. Meri oli tyyni ja sää oli puolipilvinen”.
Kuuntelulaitteita meren pohjassa
Pyöriäiskannan esiintymisestä ja koosta Itämerellä kerätään tietoa myös parhaillaan käynnissä olevalla SAMBAH (Static Acoustic Monitoring of the Baltic Sea Harbour porpoise) -hankkeella. Kahdeksan Itämeren rantavaltion yhteisessä hankkeessa ankkuroidaan meren pohjaan 300 kuuntelulaitetta, joiden avulla kerätään aineistoa pyöriäisen suojelun tehostamiseksi.
Suomen merialueilla laitteita on 46. Vuonna 2010 alkanut hanke jatkuu vuoteen 2014.
Pyöriäisistä puhuttiin erityisesti 2000-luvun puolivälissä, kun Suomi käynnisti EU:n edellyttämän pyöriäisten tarkkailuohjelman ja palkkasi kaksi pyöriäistarkkailijaa. Työtä pidettiin yhtenä EU:lle tyypillisenä hullutuksena.
Vielä 2008 Kaleva kertoi, että pyöriäistarkkailijoiden tulos jäi nollaan tarkkailujaksolla 2006 – 2007. Maa- ja metsätalousministeriö lähetti EU:n komissiolle raportin kaksi vuotta kestäneestä tarkkailusta.