Mistä katutaiteen historia alkoi? Alkupisteen voi sijoittaa halutessaan vaikka esihistoriallisiin kalliomaalauksiin, tai antiikin Pompeijin kaupunkiin, jossa synkkien rakennusten yleisilmettä piristettiin värikkäin kuvin.
Tässä yhteydessä katutaiteen historian alkupiste siirretään kuitenkin 1970-luvun New Yorkiin. Siellä juniin tagattiin ensin oma nimi, sen jälkeen niihin maalattiin kokonaisia kuvia. Syntyi katutaide sellaisena kuin se tässä ymmärretään: Se syntyy pääosin spray-maalilla, se tehdään nimettömänä ja sen näyttelytilana ovat kaupunkien pinnat.
Katutaidetta on pidetty vandalismina ja rikollisena toimintana. Helsingissä katutaide kiellettiin Stop Töhryille -kampanjalla, joka käynnistyi vuonna 1998. Nollatoleranssilinja koski julisteita, tarroja ja graffiteja. Kampanjan aikana moni tekijä sai niskoilleen sakot, osa istu tovin myös lukkojen takana. Osittain tästä syystä katutaide on ollut pitkään anonyymiä.
Nollatoleranssista galleriaan
Viimeisen kymmenen vuoden aikana katutaiteessa on ehtinyt tapahtua paljon. Tänä päivänä on tuskin yhtään katutaiteilijaa, joka ei olisi ehtinyt kokea tavalla tai toisella nollatoleranssin seurauksia nahoissaan. Kuitenkin heidän työtään voi nähdä jo gallerioissa, moni tekee sitä nyt myös omalla nimellään.
Heistä yksi on Otto Maja. Kesäkuussa Majan töitä on esillä Suvilahdessa sijaitsevassa katutaiteen galleriassa Make Your Markissa.
Otto Maja aloitti katutaiteen tekemisen aluksi teksteistä. Sittemmin hän on siirtynyt muraaleihin, eli kaupungin pinnoille tehtäviin kuviin. Maja maalaa mieluiten ulkotilaan. Tekniikkoina ovat spreiaaminen, raaputus ja kaiverrus. Taiteilija kertoo innostuvansa laajoista pinnoista. Mitä suurempi maalaus tulossa, sitä enemmän se vaatii tekijältään fyysisiä ponnistuksia ja teoksen mittasuhteiden hallintaa.
Katutaiteen perinteen mukaisesti Maja haluaa pitää työnsä liikkeessä. Otto Majan kädenjälkeä voi bongata Tallinnassa, Pariisissa, Buenos Airesissa ja Amsterdamissa.
Salaperäinen taiteilija
Vaikka Otto Maja tekeekin taidetta omalla nimellään, aivan kaikkea salaperäisyyttä hän ei ole taiteen tekemisestä karistanut. Maja ei kerro ikäänsä, koulutustaustaansa tai osoitettaan. Hän asuu ”jossain metsässä” ja on tehnyt muraaleja ”muutaman vuoden ajan”. Valokuviin hän ei suostu. Teoksia saa kuitenkin kuvata: nehän on tehty muutenkin kaikille vapaasti katseltavaksi ja koettavaksi.
Maja työskentelee mieluiten ulkona. Galleriaan teosten työstämisessä on kuitenkin puolensa. Siellä on oma rauha. Vaikka ulkotilassa maalaamista ei häiritsisikään enää vartija, sade voi katkaista työn teon.
Sarjakuvan perinteessä
Make You Markissa esillä olevissa töissä näkyy sarjakuvien perinne aihevalinnoissa, yksityiskohdissa ja sommittelussa. Muraalit toistavat seinillä mustavalkoisina ja moninkertaisesti suurennettuina värikkäiden taulujen kuvia. Muraaleissa teokset ovat julkista, ”yhteistä” taidetta. Taulut jatkavat myyntigallerioiden omistamiseen liittyvää tapakulttuuria.
Katutaiteen tuomiseen gallerioihin tottuu mielellään. Graffittiin, valokuviin ja kuvataiteeseen erikoistunut Make Your Mark on pehmeä lasku katutaiteen salonkikelpoistumiselle. Tila on rakennettu autotalliin, siinä on rosoisuutta, kotoisuutta ja hengailun henkeä. Paikan päältä voi myös ostaa omia tarvikkeita katutaiteen tekemiselle.
Epävirallisesti näyttely jatkuu gallerian ulkopuolella olevalla graffitiseinällä, jolla on esillä sata metriä Helsingin katutaiteen muuttuvaa historiaa.
Seinä avattiin Suvilahteen vuonna 2009, reilu kymmenen vuotta nollatoleranssin aloittamisen jälkeen.
Otto Maja: Behind The Curtain, katutaiteen näyttely Make Your Markissa 30.6. asti Helsingin Suvilahdessa (Kaasutehtaankatu 1). Vapaa pääsy.