”Jos Kalifornialla on paha velkaongelma, kongressi ja keskuspankki eivät päätä heittää sitä pois käyttämästä dollaria tai pois Yhdysvalloista.”
Muun muassa tällä tavalla luonnehti SYRIZA-liittouman puheenjohtaja Alexis Tsipras Kreikan nykyistä asemaa talous- ja rahaliitto EMUssa Guardian-lehdelle antamassaan haastattelussa.
Hän korosti, että Kreikan ongelma on jo lakannut olemasta ainoastaan tai viime kädessä Kreikan ongelma. Se on kaikkien euromaiden ja niissä asuvien ongelma.
EMU ei kuitenkaan ole oikea liittovaltio vaan sen torso versio.
”Jos olet pankille velkaa 5 000 puntaa, sinulla on ongelma. Jos olet pankille velkaa 500 000 puntaa, pankilla on ongelma.” Tsipras käytti haastattelussa myös tätä Keynesin toteamusta havainnollistaessaan Kreikan asemaa.
Tsipras on Kreikan tulevista pääministeriehdokkaista se, joka korostaa eniten Kreikan vaikeuksia euroalueen yhteisinä ongelmina, joille täytyy löytää yhteinen ratkaisu. Kreikan kansaa kurittavan leikkauspolitiikan lopettaminen on osa yhteistä ratkaisua.
Tsiprasin viittauksessa Yhdysvaltoihin tiivistyy hänen näkemyksenä nyky-EMUsta: yhteinen raha on liittänyt euromaat niin tiivisti yhteen, että talouspoliittisia ongelmiakin tulisi ratkoa samalla tavalla kuin niitä ratkotaan Yhdysvaltojen kaltaisessa liittovaltiossa.
EMU ei kuitenkaan ole oikea liittovaltio vaan sen torso versio.
Tämä näkyy lähitulevaisuudessa Kreikan lisäksi erityisesti Espanjassa. Espanjaa voi verrata Floridaan, joka Espanjan tavoin koki kiinteistökuplan ja sen puhkeamisen. Toisin kuin EMUun kuuluvassa Espanjassa, liittovaltio tuki tulonsiirroilla floridalaisten eläkeläisten eläkkeitten ja työttömien työttömyyskorvausten sekä sosiaaliavustusten maksua. Floridalaisten ei tarvinnut yrittää pärjätä omillaan.
Voidaanko odottaa ja edellyttää, että torso-EMU toimisi kuten liittovaltio? Vastaus tähän kysymykseen on myös kannanotto Tsiprasin linjaan.
Tsipras korostaa, että liittovaltioon erottamattomasti kuuluvan yhteisvastuun täytyy määrätä paitsi Kreikan myös koko eurokriisin hoitotapa. Yhteinen raha pakottaa yhteisvastuuseen, vaikka liittovaltiorakennelma olisikin hutera.
Jos SYRIZA voittaa Kreikan vaalit, myös pääministeri Kataisen hallitus ja siinä olevat vasemmistopuolueet saavat pohdittavakseen Tsiprasin linjan. Ne ovat voineet vältellä ottamasta kantaa EMUn kehittämiseen kohti liittovaltiota mutta eivät enää kauan. Tsiprasin linjassa kiteytyy euroa kannattavan vasemmiston yksi liittovaltiomyönteinen vaihtoehto.
Kirjoittaja on Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija.