Viimeinen sana
”Kevätauringon paljastaessa ensisäteensä alkaa pyöräkorjaamoissa armoton säpinä. Horisontin Polkupyöräpajassa kahdeksan työntekijää korjaa pyöriä täyspäiväisesti, mutta ruuhkilta ei vältytä.”
Sitaatti voisi olla tältä viikolta, mutta ei ole. Se on Kansan Uutisten jutusta Helsingin Malminkartanon pyöräpajasta vuodelta 2005. Paja oli jo tuolloin palvelut alueen asukkaita jo yli kymmenen vuotta. Pyöräpajasta sai vuosikaudet asiantuntevaa apua edullisesti, mutta ei saa enää.
Erinomaisesti alueen asukkaita palvelut ja työttömiäkin työllistänyt pyöräpaja joutui muun muassa veroviranomaisten toimien seurauksena lopettamaan toimintansa tänä keväänä yli 17 vuoden jälkeen. Pyöräpaja aloitti aikanaan toimintansa Mikkeliin hajasijoitetun Víljavuuspalvelun entisissä tiloissa. Pyörähuoltoa ei juuri mainostettu, mutta sana levisi alueella – ja toi asiakkaita.
Polkupyöräpaja oli osa Horisontti Team ry:n toimintaa eli siis yhdistystoimintaa, eikä varsinaisesti bisnestä.
Polkupyöräpajassa tehtiin myös vanhasta uutta eli kunnostettiin uusiopyöriä. Romu pääsi uudelleen käyttöön. Uusiopyöriä on koottu esimerkiksi taloyhtiöiden kellareihin unohdetuista pyöristä.
Alueen asukkaana ehdin käyttää pyöräpajan palveluja useammankin kerran. Vuosi sitten talutin pyöräni pajalle joskus huhtikuun lopulla, kun muutama takapyörän pinna oli poikki ja vanne oli kiero kuin kavaltajan mieli.
Moni muukin oli samaan aikaan liikkeellä – ja muutamat jo vähän ennenkin. Polkupyörä luvattiin kyllä ottaa huoltoon, mutta ”pikkuisen ruuhkan” takia sen saisi hakea korjattuna vasta viiden viikon päästä.
Pientä akuuttia huoltoa pyöräpajasta sai toki myös odottaessa. Olipa joku vuosien saatossa pyytänyt apua renkaan täyttämiseenkin. Ilmasta ei maksua peritty eikä sen pumppaamisesta.
Toisaalta tämä jonottaminenhan on kaikille arkipäivää. Meidät on ainakin päänkaupunkiseudulla totutettu jonottamiseen. Esimerkiksi paikalliseen julkiseen hammashoitolaan saa odottaa tarkastusaikaa miltei vuoden ja välillä vähän kauemminkin. Tämäkin hammashoitola on ollut muutaman kerran lakkautusuhan alla. Lopettamalla palvelu lyhentyisivät tietysti myös jonot kertaheitolla.
Polkupyöräpaja oli osa Horisontti Team ry:n toimintaa eli siis yhdistystoimintaa, eikä varsinaisesti bisnestä. Siksi hinnatkin olivat hieman alhaisempia kuin muualla.
Horisontti on sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka ylläpitää monipuolista toimintakeskusta Kumppanuustaloa Malminkartanossa. Horisontin juuret ovat 1990-luvun laman aitauttaman työttömyyden torjunnassa sekä uusien toimintamuotojen ja kansalaisaktiivisuuden kehittämisessä.
Yhdistyksen Kumppanuustalo jatkaa toki edelleen toimintaansa, mutta nyt sen monipuolisesta toimintavalikoimasta ei enää löydy pyörähuoltoa, jossa moni työtön nuorikin ehti päästä työn syrjään kiinni.
Polkupyöräpaja joutui lopettamaan toimintansa, koska se viranomaisten mukaan vääristi alueella kilpailua. Tosin noin 9 000 asukkaan kaupunginosassa ei muita pyörähuoltamoja ole, eikä ole ollut vuosikausiin – eikä ole uusia syntynyt pyöräpajan lopettamisen jälkeenkään.
Sillä ei ilmeisestikään katsottu olevan mitään merkitystä, että paja muun muassa työllisti ja aktivoi työttömiä nuoria. Asian vähän monipuolisempi tarkastelu ei kai kuulu kenellekään.
Pyöräpajassa sai aina inhimillisen ja asiantuntevan palvelun, kiitos siitä!