”Kukaan meistä ei tule toimeen ilman kauneutta”, yksi kaikkien aikojen mestarillisin viulutaiteilija, Yehudi Menuhin on viisaasti todennut.
Helsingin Musiikkitalossa maanantaina konsertoivan Anne-Sophie Mutterin suurin idoli, jo edesmenneistä viulutaiteilijoista on David Oistrah (1908–1974). Hänen soittonsa ”lämpöä ja jaloutta ja siitä säteilevää vaatimatonta humaanisuutta” Mutter ei lakkaa ihastelemasta. Suomessa Mutterin esiintymisestä on vierähtänyt parikymmentä vuotta.
Hänen instrumenttinsa on viulujen alfa romeo, kirkasääninen Stradivari-viulu. Musiikkitalon akustiikasta hänelle on kantautunut myönteistä palautetta, ja Helsingin vierailu on ennakkotietojen mukaan hänelle mieluinen. Orkesterina on Wienin ja Berliinin filharmonikoista koottu Wien-Berlin-kamariorkesteri.
Diorin puvuissa aina esiintyvä, sensuelli Mutter on häikäisevä näky, ja hänen soittonsa on vastaansanomattoman kirkas- ja kaunissointista viulunsoitonjuhlaa. Mutterin soiton salaisuus perustuu romanttiseen, täyteläiseen vibraattoon, pettämättömään tyylitajuun ja taituruuteen vanhojen mestareiden sädekehässä. Hänen soitossaan heijastelee myös monipuolinen sivistyneisyys.
Von Karajanin lemmikki
Saksan Rheinfeldenissä 1963 keskiluokkaiseen toimittajaperheeseen syntynyt ihmelapsi on ollut musiikin lumoissa pikkutytöstä saakka ja kiirinyt yhdeksi aikamme parhaista viulutaiteilijoista, ellei parhaaksi.
Pianotunneille hän kipitti jo viisivuotiaana. Koulu sai jäädä viuluopintojen tieltä, pikkutytön niiatessa useita merkittäviä kilpailuvoittoja. 13-vuotiaan viulistilahjakkuuden ura lähti kiitoon, kun itse Herbert von Karajan kutsui hänet esiintymään Berliinin filharmonikkojen kanssa.
Salzburgin musiikkijuhlilla English Chamber Orchestran solistina hän debytoi 14-vuotiaana Daniel Barenboimin johdolla. Seuraavana vuonna hän levytti Mozartin kolmannen ja viidennen viulukonserton ensi kertaa. Seitsemäntoista vuotiaana, jo verrattain kypsänä viulutaiteilijana hän debytoi New Yorkin filharmonikkojen solistina Zubin Mehtan johdolla. Myöhemmin Mutter on keskittynyt soittamaan modernia musiikkia, jota useat merkittävät säveltäjät ovat hänelle omistaneet.
Rahaa hyväntekeväisyyteen
Mutterin konserttipalkkiot ovat tähtitieteellisiä, ja lippujen hinnat konsertteihin kummolatasoa, mutta hän suuntaa varojaan humanitääriseen työhön.
Hänen hyväntahdontyönsä on ulottunut mm. romanialaistyttöjen auttamiseen pakkoavioliittojen torjumiseksi.
Mutter on myös rakennuttanut Valko-Venäjän vanhuksille asuntoja. Hänen säätiönsä varoilla hankitaan mm. jousisoittimia nuorille muusikoille, tuetaan luonnonmullistusten uhreja ja katulapsia ja leukemian tutkimusta. Osan huikeista palkkioistaan hän ohjaa nuorten taiteilijoiden tukemiseen ja hyväntekeväisyystyöhön.
Kamariorkesteri Wien-Berlin solistinaan viulutaiteilija Anne-Sophie Mutter konsertoivat Musiikkitalossa 21. toukokuuta 2012. Ohjelmassa on W.A. Mozartin B-duuri Divertimento, Viulukonsertot nro 3 ja 5, sekä Wolfgang Rihmin Lichtes Spiel.