Teatteri Telakalla Tampereella sai perjantaina ensi-iltansa Antti Mikkolan käsikirjoittama ja ohjaama Kuningatarleikit. Se pohtii naisia vallankäyttäjinä.
Mikkola totesi juuri ensi-illan kynnyksellä, viimeisten harjoitusten lomasta, että hänelle itselleen näytelmä on yhä enemmän alkanut kertoa myös torjutuksi tulemisesta yleisemmälläkin tasolla, yli sukupuolirajojen.
Näytelmän syntyyn ovat ohjaajan mukaan vaikuttaneet Anneli Jäätteenmäki, Marjo Matikainen-Kallström ja Anneli Auer.
Pääministeriydestä aikanaan luopumaan joutuneen Jätteenmäen tapaus herätti Mikkolassa verenhimoisen kansalaisen.
– Huomasin toivovani Jäätteenmäen paljastumista ja jopa nöyryytystä ja mietin, suhtaudunko tähän poliitikkoon erilailla, koska hän on nainen.
Mikkola arveleekin, että naispoliitikkojen ajojahdeissa ilkeys ja häpäiseminen nousevat pintaan selvemmin kuin silloin, kun tunaroija on mies.
Valtaa havitellessaan naispoliitikko joutuu selvästikin uhraamaan miestä enemmän. Mikkonen viittaa Maria Stuartiin ja Elisabeth I:een. Kaksi kuningatarta kilpailivat vallasta. Lopulta toinen mestautti toisen. Elisabeth ymmärsi varhaisessa vaiheessa, että kyetäkseen hallitsijaksi hänen oli piilotettava sukupuolisuutensa.
Näistä taustoista syntyi näytelmään fiktiivinen naispoliitikko Viiva-Liina Hella, joka haluaa kostaa häneltä äänivyörystä huolimatta ministerin paikan vieneelle toiselle naispoliitikolle.
Laajennusta näytelmän teemaan ovat sitten tuoneet ääni- ja hiihtokuningatar Matikainen dopingjuonteineen sekä neljän lapsen äidin, miehensä surmasta epäillyn Auerin tarina, jossa Mikkola näkee myyttisiäkin ulottuvuuksia.
Kansanedustajan lisäksi näytelmässä nähdään hiihtäjä ja murhaaja. Kaikki tietysti fiktiivisiä hahmoja.
Mikkola sanoo, että hänen näytelmällään on ”jonkinlainen feministinen agenda”. Mutta sitä hän toteuttaa naista säästelemättä.
Ohjaaja pohtii esimerkiksi kysymystä naisnäkökulmasta päätöksenteossa.
– En usko, että nainen voisi tuoda politiikkaan vain yhden ulottuvuuden itsestään kuten esimerkiksi empatiakykynsä. Mukana tulevat huonotkin ominaisuudet.
Esimerkkinä Mikkonen mainitsee tyttöyden.
– Pojathan ovat poikia vaikka olisivat pääministereitä. Mutta kestämmekö tyttöyteen liittyvää epävarmuutta, havisevuutta, tunteikkuutta ehkä ylitunteellisuuttakin politiikassa, Mikkola kysyy.
Ohjaaja pohtii myös, mitä tarkoittaa se, että naisenergia päästetään kokonaan valloilleen. Syntyykö miesten piireistä tuttuja hyväveliverkostoja vain mitä?
Kuningatarleikeissä näyttelevät Karoliina Kudjoi, Antti Mankonen ja Tanjalotta Räikkä. Valosuunnittelusta vasta Tiiti Hynninen.
Kuningatarleikit. Antti Mikkolan kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän ensi-ilta oli Teatteri Telakalla perjantaina 20.4. Esityksiä keväällä 18.5. saakka. Esitykset jatkuvat syyskaudella 2012.