Viimeinen sana
Björn Wahlroosin hautakiveen voi aikanaan huoletta kirjoittaa lauseen ”pysyi uskollisena nuoruutensa ihanteille”.
Näennäisesti Wahlroos on kulkenut yhteiskunnallisessa ajattelussaan äärilaidalta toiselle, mutta tarkemmin ajatellen ei kuitenkaan.
Wahlroosin aate on elitismi. Proletariaatin diktatuurista markkinoiden diktatuuriin, sama se. Pääasia, että Wahlroos on aina paremmin tietävän eliitin etujoukossa. Näin ainakin omasta mielestään. Esko Seppäsen blogissaan julkaiseman kirja-arvion mukaan Wahlroos on hämmästyttävän tietämätön asioista, joista hänellä kuitenkin on varma mielipide.
Mitä johtopäätöksiä vetävät korruptiorahaa vastaanottaneet?
Sitä on paremman väen keskuudessa liikkeellä enemmänkin. Tosiasiat saavat huutia oman mielipiteen kustannuksella. Wahlroos esimerkiksi väittää, että työttömyyskorvaus laiskistaa, koska se voi olla 90 prosenttia palkasta. Todellisuus on kymmeniä prosenttiyksikköjä vähemmän.
Eliittiin vasta pyrkivän, perustulokeskustelun kokoomuslaisena äänitorvena viime aikoina esiintyneen nuorten liiton varapuheenjohtajan Saul Schubakin mukaan siivoojan veroprosentti on kymmenen ja perustulo nostaisi sen viiteenkymmeneen. Todellisuus on tässäkin tapauksessa toinen, mutta mitä siitä. Ehkä internetin sallima sananvapaus laukoa mitä mieleen tulee, on levinnyt yhteiskunnalliseen keskusteluun laajemminkin.
Ennen lehtimiehen leikkisä ohje kuului, että faktat tarkistamalla on pilattu monta hyvää juttua. Enää faktoilla ei ole niin väliä millään tasolla. Sen ääni kuuluu, jonka mielipide on kärjistetyin, äärimmäisin, kummallisin tai esittäjänsä taustaan nähden omituisin. Yritä siinä sitten käydä asiallista yhteiskunnallista keskustelua.
Eräänlaisia äärimmäisyysajattelijoita olivat myös keskiviikkona vankeuteen tuomitut entiset Nova-johtajat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki. He toteuttivat sen, mistä Wahlroos vain uneksii. Ostivat rahalla haluamansa hallituksen.
Edellinen, ensin Matti Vanhasen ja sitten Mari Kiviniemen johtama hallitus on nyt oikeudessakin todettu korruptiohallitukseksi.
Lahjoman antajat saivat kovat vankeustuomiot, mutta mitä johtopäätöksiä vetävät korruptiorahaa vastaanottaneet?
Osa nykyisestäkin kokoomuksen ministeriryhmästä oli edellisissä eduskuntavaaleissa Kehittyvien Maakuntien Suomen eli käytännössä Nova-yhtiöiden rikolliseksi todetun vaalirahan saajia. Esimerkiksi elinkeinoministeri Jyri Häkämies sai 10 000 euroa ja kuntaministeri Henna Virkkunen 5 000 euroa.
Ainakin kesään asti puolustusministerinä toimiva RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin oli myös kymppitonnin mies.
Valistunut arvaus kuuluu, että jos he ylipäänsä arvioivat rikostuomioiden jälkeen asemaansa, he toteavat sen erittäin ongelmattomaksi. Merisalon ja Yli-Saunamäen tuomiot muuttavat maan tapaa, mutta eivät sentään kaikilta osin. Kokoomus pääsee tästäkin kuin koira veräjästä.