Miten vei lääkäri, psykiatri, kirjailija, jazzpianisti Claes Anderssonin tie politiikan huipulle? Mistä porvarisperheen vesan vasemmistolainen maailmankuva syntyi?
Työskentely mielisairaalassa 1960-luvulla avasi Anderssonin silmät yhteiskunnalliselle epätasa-arvolle. Ohjelmassa Itse asiassa kuultuna hän kertoo 1960-luvun mielenterveyshoidosta ja siitä, millaisia uusia tuulia hän oli tuomassa alalle.
Andersson oli myös mukana perustamassa niin sanottua Marraskuun liikettä, joka ajoi asunnottomien alkoholistien, mielenterveyspotilaiden ja vapautuvien vankien asioita. Marraskuun liikkeen kautta hän liittyi lopulta SKDL:ään, jonka riveistä tuli valituksi eduskuntaan 1987. Ehdokkaaksi hän sanoo suostuneensa, koska hänelle vakuutettiin, että läpimenon vaaraa ei ole.
Andersson muistelee myös vasemmistoliiton alkutaivalta 1980-luvulla ja pitää tehtyjä ratkaisuja oikeina, vaikka kaikki vasemmistoväki ei vieläkään mahdu samaan eduskuntaryhmään.
Vaikka leipätyö tuli tehtyä psykiatrina ja poliitikkona, Andersson pitää rakkaimpana työnään kirjoittamista ja kirjallisuudenlajeista läheisimpänä runoutta. Myös keikkailu jazzmuusikkona jatkuu viikoittain.
Claes Anderssonia haastattelee Juho-Pekka Rantala.
Itse asiassa kuultuna. Yle TV1 kello 19.50.