Samaan aikaan, kun hallitus virittelee säästöohjelmiaan ja pohtii työurien pidentämistä kestävyysvajeen paikkaamiseksi, Vasemmistonuoret käy perustulokampanjaansa Massit massoille. Minulla oli kunnia olla kommentaattorina Oulun tilaisuudessa yhdessä vihreän edustajan kanssa.
Vanun tuoma keskustelu on tervetullut, sillä Vihreät ovat lanseeranneet aiemmin oman mallinsa ja kokoomusnuoristakin osa on innostunut perustulosta. Mitä eroa on Vanun ja Kokoomusnuorten äärilaidan perustuloajattelulla? Vanulla on aivan oikein tavoitteena poistaa tuloloukkuja, byrokratiaa ja köyhyysongelmia. Äärioikeisto sen sijaan kannattaa vain alhaista perustuloa siksi, että sen mielestä nykyinen syyperusteinen sosiaaliturva on liian korkea ja vie halut työnteolta. Ei siis mitään yhteistä.
Pelkään, että perustulo syrjäyttäisi lisää kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, erityisesti nuoria.
Mutta voiko perustulolla oikeasti elää, vai synnyttäisikö se uuden tuloloukun niille, joilla ei ole mahdollisuutta työntekoon? Maksetaanko sen lisäksi muita etuuksia, asumistukea tai toimeentulotukea? Kerryttääkö perustulo eläkettä? Summa kiinnostaa myös siksi, että sen kautta määrittyvät perustulon kustannukset. Eikä se ole ihan pikkujuttu!
Vanu ei ole virallisesti esittänyt mitään perustulon määrää, mutta sen kotisivujen videoissa puhutaan tuhannesta eurosta nettona. Vasemmistoliiton esittämä perustulo olisi 620 euroa ja sen päälle 130 euroa syyperusteista tuloa. Vihreät ovat esittäneet 500 euron mallinsa. Vanun kannattaisi päättää summa ja teettää laskelmat kustannuksista. Se toisi uskottavuutta.
Toki periaatteistakin voi ja pitää keskustella. Yksi perusperiaate onkin kiinnostava: täysi vastikkeettomuus ja perusteena, ettei sen jälkeen tarvitse enää ottaa pienipalkkaisia tai ikäviä töitä vastaan. Uskotaanko ihan oikeasti, että palkkataso noissa töissä nousisi perustulon takia? Keski-Euroopan maissa nuo työt tekevät lähinnä laittomat maahanmuuttajat. Pelkään, että perustulo syrjäyttäisi lisää kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, erityisesti nuoria.
Siksi kannatan aktiivista perustuloa, jossa jokainen ihminen saisi itse määritellä oman työnsä. Sen tulisi olla hyödyllistä yhteiskunnan kannalta, muuten työssä käyvillä ei ole kiinnostusta maksaa muiden vapautta. Aika moni saattaisi mielellään luopua pitkän työuran jälkeen veronmaksajan tittelistä ja siirtyä vapaudennauttijoiden kaartiin. Jää vain pieni kysymys: kuka tämän kaiken maksaa, jos juuri kukaan ei halua olla maksajan roolissa.
Ennen oltiin solidaarisia, nyt se näyttää olevan vanhanaikaista. Meitä epäitsekkään sukupolven keski-ikäisiä vasemmistolaisia syyllistetään taantuneiksi altruisteiksi, mutta maksumiehiksi ja -naisiksi kyllä kelpaamme sekä suurille ikäluokille että nuorten vapaustoiveille.
Kirjoittaja on sosionomiopiskelija ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Oulusta.