Väestöliiton Helena Hiila-O’Brien korostaa, että naisten mahdollisuus ja oikeus päättää omasta seksuaalisuudestaan, lapsiluvustaan ja lasten hankinnan ajoittamista on ihmisoikeuskysymys.
– Hyvä seksuaaliterveyden hankkimiseen ja sen ylläpitoon liittyvät oikeudet kuuluvat perusihmisoikeuksiin, joita tulisi kunnioittaa kaikissa yhteiskunnissa.
Ne ovat myös avain tasapainoisempaan väestönkehitykseen.
– Seksuaalivalistuksen, perhesuunnittelupalveluiden ja ehkäisyvälineiden saaminen kaikkien ulottuville vähentää teiniraskauksia ja edesauttaa tyttöjä pysymään koulussa pidempään.
Kun nainen on saanut koulutusta, hänen yhteiskunnallinen asemansa on parempi ja hän hankkii vähemmän lapsia, joista pystyy huolehtimaan paremmin ja pystyy kouluttamaan heidät paremmin.
– Käsi, joka kehtoa keinuttaa, vaikuttaa siis todella koko maailmaan.
Veretseisauttavia lukuja
– Maapallolla on nyt 7 miljardia asukasta ja YK:n väestörahaston mukaan väestö kasvaa 78 miljoonalla vuosittain. Suurin osa tästä kasvusta tapahtuu kehitysmaissa, kertaa Väestöliiton Helena Hiila-O’Brien
Tämä asettaa haasteita kasvavalle ruoan, veden, työpaikkojen, terveydenhoidon, asuntojen määrälle ja ympäristön kuormitukselle.
1,8 miljardia maapallon asukkaista on hedelmällisessä iässä ja heistä 85 prosenttia elää kehitysmaissa.
Hiila-O’Brien kehottaa tarkkuuteen väestönkasvusta puhuttaessa. Väestönkasvun hillitseminen pakkotoimin on hänen mielestään vaarallinen tie. Se sysää vastuun muutenkin heikommassa asemassa oleville naisille.
– Tulisi puhua väestödynamiikasta ja tasapainoisesta väestökehityksestä. Siihen liittyy kasvun lisäksi väestön tiheys, siirtolaisuus, kaupungistuminen, ikärakenne ja kotitalouksien rakenne.
Suomen kehityspoliittisessa ohjelmassa sukupuolten välinen tasa-arvo on nostettu yhdeksi läpileikkaavaksi tavoitteeksi.
– Näin ollen Suomella on Rion huippukokouksessa näytön paikka siinä, miten se pystyy tuomaan nämä asiat esille, sanoo Helena Hiila-O’Brien.
Naiset ja ilmasto
Helena Hiila-O’Brien nostaa esiin myös ilmastonmuutoksen, jonka torjumisessa on tärkeää, että naiset osallistuvat siihen täysipainoisesti.
– Kehitysmaissa naiset viljelevät maata, kantavat veden ja keräävät polttopuut. He myös näkevät ensimmäisenä ilmastonmuutoksen seuraukset: kuivumisen, aavikoitumisen ja viljelysmaan muuttumisen kelvottomaksi.
Naisilla on Hiilan mukaan myös kaikki edellytykset toimia yhteisöissään tehokkaina moottoreina ilmastonmuutoksen torjumisessa ja sen aiheuttamien vahinkojen korjaamisessa.
Tasa-arvo poistaa nälkää
Myös Mika Railo Kehitysyhteistyön palvelukeskuksesta korostaa tasa-arvon merkitystä koko pallomme tulevaisuudelle.
Tasa-arvo on hänen mukaansa oikeudenmukaisuuskysymys ja itseisarvo, mutta sillä on myös lukuisia välillisiä seurauksia.
Naiset esimerkiksi vastaavat pääasiallisesti kehitysmaissa ruoantuotannosta, mutta omistavat noin kaksi prosenttia maasta.
– Tasa-arvon ja omistusoikeuden kehittäminen näissä maissa lisäisi suoraan ruokaturvaa ja vähentäisi näin aliravitsemusta.
Railo avaa myös talouskriisin ja sukupuolen yhteyttä.
– Globaali talouskriisi vaikuttaa niin kehitys- kuin teollisuusmaissa juuri niihin aloihin, joilla naiset toimivat.
– Se vähentää siirtolaisten kotimaahansa lähettämien rahojen määrää, joka on moninkertainen kehitysapuun verrattuna. Tämä puolestaan vaikuttaa tyttöjen koulutukseen, koska tytöt otetaan ensimmäisinä pois koulusta, kun taloustilanne heikkenee.
– Ja tyttöjen kouluttaminen on yksi tehokkaimpia keinoja globaalin köyhyyden poistamiseksi.