Lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista tulee eduskunnassa lähetekeskusteluun keskiviikkona 21. maaliskuuta pidettävässä täysistunnossa. Aloitteen on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa.
Seta ry. toivoo, ettei aloitetta haudata lakivaliokuntaan, vaan että eduskunta pääsee äänestämään poikkeuksellisen laajan kannatuksen saaneesta asiasta.
– Avioliittolain avaamista on toivottu jo vuosien ajan. Aloite ansaitsee kunnollisen käsittelyn eduskunnassa. Valiokunnan tulee valmistella asia pikaisesti ja päästää se suureen saliin äänestykseen, Setan puheenjohtaja Outi Hannula vaatii.
Hän korostaa, ettei tärkeitä ihmisoikeuskysymyksiä voi jättää yhden valiokunnan päätettäväksi.
Aloitteen tarkoitus on yhtenäistää lainsäädäntöä niin, että kaikkiin parisuhteiden virallistamisiin sovellettaisiin avioliittolakia kahden erillisen lain sijaan. Näin kaikille pareille taattaisiin yhdenvertainen mahdollisuus ottaa yhteinen sukunimi ja hakea perheen ulkoista adoptiota. Avioliittolain muutos ei vaikuttaisi kirkkojen itsemääräämisoikeuteen avioliittoon vihkimisessä.
Melkein puolet kannattaa
Setan hiljattain teettämän mielipidekyselyn mukaan liki puolet suomalaisista kannattaa avioliittolain avaamista koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja. Taloustutkimuksen helmikuun lopulla tekemässä kyselyssä 47 prosenttia vastaajista kannatti nykyisen avioliittolain muuttamista niin, että siitä tulee myös samaa sukupuolta olevia pareja koskeva yleinen avioliittolaki. 38 prosenttia vastusti muutosta ja 11 prosentille asialla ei ollut merkitystä.
Erityisen suurta kannatus on alle 35-vuotiaiden ja korkeasti koulutettujen keskuudessa, mutta myös kaikista alle 50-vuotiaista lähes 60 prosenttia kannatti muutosta. Naiset kannattavat yleistä avioliittolakia selvästi enemmän kuin miehet.