Iäkkään ihmisen kaatumisella on usein vakavia seurauksia iäkkäälle itselleen ja usein se tulee myös yhteiskunnalle kalliiksi.
Iäkkäiden kaatumisia voidaan kuitenkin tehokkaasti ehkäistä näyttöön perustuvilla toimilla, jotka on syytä ottaa käyttöön, kun iäkkäiden määrä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa lisääntyy tulevina vuosina.
Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos on julkaissut Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy-oppaan (IKINÄ), joka on kattava tietopaketti kaatumisen ehkäisyä koskevasta tuoreimmasta tutkitusta tiedosta ja käytännön toimista.
Oppaan on kirjoittanut terveystieteen tohtori Satu Pajala, jolla on pitkä kokemus iäkkäiden parista sekä kliinisessä työssä fysioterapeuttina että gerontologian tutkijana.
Lonkka murtuu monelta
Iäkkäät ovat erityisen alttiita saamaan kaatumisen seurauksena vamman, joista vakavampia ovat lonkkamurtumat ja päävammat. Lonkkamurtumista 90 prosenttia tapahtuu kaatumisten seurauksena.
Vuosittain Suomessa sattuu noin 7 000 lonkkamurtumaa, joista merkittävä osa tapahtuu yli 80-vuotiaille. Murtumaa vähäisempikin kaatumisvamma johtaa usein iäkkään terveyden, toiminta- ja liikkumiskyvyn heikentymiseen sekä ennenaikaisesti lisääntyneeseen hoidon ja hoivan tarpeeseen.
Hyvä kunto auttaa
Kaatumisten ehkäisyssä keskeisiä asioita ovat iäkkään omat toimet ja valinnat sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten moniammatillinen yhteistyö. Ensisijaisen tärkeää on iäkkään hyvän terveyden, liikkumis- ja toimintakyvyn ylläpito.
Kaatumisten ehkäisyyn kuuluvat liikuntaharjoittelun ja sairauksien hyvän hoidon lisäksi muun muassa oikea ja riittävä ravinto, kohtuullisuus alkoholin käytössä, nukkumisesta ja hyvästä mielialasta huolehtiminen sekä sopiva lääkitys. Muistisairaus lisää merkittävästi iäkkään kaatumisalttiutta.
IKINÄ-opas on kotien, hoivakotien ja sairaaloiden kattava tietopaketti tuoreimmasta näyttöön perustuvasta tiedosta kaatumisten ehkäisystä ja käytännön toimista. Opas tarjoaa myös käytännön työvälineitä kaatumisvaaran arviointiin, ehkäisyn suunnitteluun ja toteuttamiseen.