Köyhät ansassa 3
Köyhien kuvaajan Charles Dickensin syntymästä tuli helmikuun 7. päivänä kuluneeksi 200 vuotta. Kymmentä vuotta aiemmin, englantilaisen kapitalismin aattona ihmiskunta oli ylittänyt miljardin väestömäärän rajan.
Nyt 210 vuotta myöhemmin yli miljardi ihmistä elää nälkäkuoleman partaalla joka ikinen päivä. Porvariston suureen ääneen julistaman edistyksen ja kehityksen suursaavutukset antavat seitsemän miljardin ihmisen maailmassa inhimillisellä tasolla odottaa itseään.
Veruke tarkoittaa tekosyiden keksimistä, kierrellen puhumista ja vitkastelua. Onko valehtelu vai peittelemätön julmuus ja kyynisyys suurempi pahe? Veruke asettuu näiden kahden väliin.
Dickensin 157 vuoden takaisessa 1 100-sivuisessa romaanissa Pikku Dorrit kuvataan kaikennielevää ja -hallitsevaa Verukevirastoa, George Orwellin romaanin 1984 Ison Veljen edeltäjää.
Verukevirasto kehottaa asiakasta kirjoittamaan anomuksensa määrättyjen kaavojen mukaan. Asiakkaan on myös itsensä otettava etukäteen selko siitä, milloin hän saa luvan kirjoittaa anomuksensa kyseiselle osastolle seuraavanlaisen kaavan mukaan:
”Jos saatte luvan (mikä on mahdollista jonkin ajan kuluttua), niin on tämä anomus annettava tuohon osastoon, lähetettävä kirjoihin merkittäväksi tähän osastoon, takaisin leimattavaksi tuohon osastoon, varmennettavaksi tänne, ja sitten sitä aletaan säännönmukaisesti käsitellä tuossa osastossa. Saatte tietää millä asteella asia milloinkin on, jos kyselette kummastakin osastosta siksi, kunnes he vastaavat.”
Verukevirasto päättää kuinka ei ole tehtävä. Se ei ohjeista mitä ja miten on tehtävä. Verukevirastoa johtavat Barnaclet ovat hyvin ylhäistä ja laajaa sukua. Heitä on siroteltu kaikkiin julkisiin virastoihin.
Isänmaa on suuressa kiitollisuudenvelassa Barnacleille tai Barnaclet ovat suuressa kiitollisuudenvelassa isänmaalle. Tätä peruskysymystä ei kuitenkaan haluta ratkaista, koska Barnaclet ovat siitä toista ja isänmaa toista mieltä.
Tuore kuntauudistusehdotus tuo mieleen Dickensin tarinan. Kuka oikeasti on tarkasti selvillä tämän suuren ja demokraattisen kuntauudistuksen jälkeen, missä mikin virasto sijaitsee ja miksi?
Lienee sentään uusien kuntien työntekijöille kerrottu, missä kunkin toimipaikka sijaitsee, kuka mitäkin tekee ja miksi? Vai tekevätkö he etätyötä ”tuolla tai siellä jossain.”
Dickensin tarinan Verukeviraston virkamiehet pitävät alhaisina ja typerinä käsityksiä, että hallituksen ja parlamentin jäsenten tehtävänä olisi saada aikaan jotain kouriintuntuvaa.
Tällaisille ”oppositiopullistelijoille” Verukeviraston päävirkamies vastaa, että vaikka Verukevirasto onkin aina oikeassa, olisi kyseisen oppositiokyselijän seuraavan kerran syytä muistaa, mitä kuluneiden lauseparsien sanakirjassa todetaan moisesta itsestään selvien asioiden kyselemisen tahdittomuudesta, kansankielellä sanottuna moukkamaisuudesta.
Pitäisi oppositioedustajankin tietää, että Verukeviraston päätehtävänä on kertoa miten asioita ei ole tehtävä.
Jokainen ottakoon sitten tykönään selvää, miten asioita olisi hoidettava. Se ei taas kuulu Verukevirastolle.