Työväenmuseo Werstaalla Tampereella juuri avattu Koijärvi, Kessi ja Kuusamon kosket –näyttely kertoo vapaaehtoisesta kansalaistoiminnasta luonnon ja ympäristön puolesta.
Luonnonsuojelu alkoi Suomessa 1800-luvun lopulla ja Suomen luonnonsuojeluyhdistys perustettiin vuonna 1938. Sodan jälkeen keskityttiin talouden ja teollisuuden tarpeisiin. Yhtenä merkkinä ajattelun muuttumisesta oli kamppailu Kuusamon koskien kohtalosta 1960-luvulla. Koskien valjastamisesta luovuttiin luontoarvojen hyväksi.
Ympäristöliikkeen käännekohtiin kuuluu Koijärven tapaus, josta tuli muutoksen symboli. Koijärveltä alkoi uudenlainen kansalaistoiminta sekä poliittinen vihreä liike Suomessa. Forssan Koijärvellä kiisteltiin järven kuivattamisesta keväällä 1979. Vastustajat ryhtyivät suoraan toimintaan kahlitsemalla itsensä kaivinkoneisiin ja patoamalla ojaa lapioilla. Näyttelyssä on nähtävillä Koijärven lapioita sekä suojelua organisoineen Terttu Laurilan villapaita.
Metsät keskiöön 1980-luvulla
Metsien suojelu nousi ympäristöliikkeessä keskiöön 1980-luvun lopulla. Kessin alueella Inarissa vastustettiin metsien hakkuita. Näyttelyssä voi tutustua metsiensuojeluun liittyvään aineistoon, kuten mielenosoituskyltteihin tai Kessikäätyihin, järeään kettinkiin, jolla on kahliuduttu koneisiin.
Ympäristöliikkeen toimintaan on kuulunut myös luonnon tutkiminen ja luontoretket. Retkitunnelmaan pääsee näyttelyyn pystytetyssä isossa teltassa.
Ympäristölaulujukeboksista voi puolestaan kuunnella musiikkia Irwinin Lievestuoreen Liisasta Talaskangas rap -biisiin.
Näyttelyssä voi katsella myös suomalaisen ympäristöliikkeen toiminnasta kertovaa Ympäristökettinkiä -dokumenttia. Keskiviikkona 7.3. kello 18-20 museolla järjestetään Ympäristökettinkiä -ilta, jonka aikana on opastettu kierros näyttelyyn, elokuvaesitys ja paneelikeskustelu museon auditoriossa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Koijärvi, Kessi ja Kuusamon kosket -näyttely on avoinna Werstaalla 24.2.-26.8.