Hannu Salaman romaani Siinä näkijä missä tekijä oli vuonna 1972 suuri tapaus. Jouko Turkan vuonna 1976 Helsingin kaupunginteatteriin ohjaama versio nostatti myrskyn, eikä vain kokoomusvaikuttaja Raimo Ilaskiven vesilasissa: yli-innostunutta yleisöä jouduttiin joskus rauhoittelemaan suoraan näyttämöltä käsin.
Vastaavia tunnekuohuja tuskin aiheuttaa Kari Paljakan ohjaama tv-filmi. Alkuperäisromaani on saanut ”siistityn” koko kansan katsomisen kestävän muodon, jossa ei kirosanoilla tai seksillä mellasteta.
Salaman opus on osa modernia kansalliskirjallisuuttamme. Se tekee osaltaan tutuksi työväenliikkeen historiaa yhdestä tarkoin rajatusta näkökulmasta, ohi virallisten kirjoitusten ja varsin raadollisen arjen piiskaamana.
Tv-filmissä tapahtumia pohjustetaan hyvin lyhyesti. On kesä 1941, Saksa hyökkää Neuvostoliitoon ja Suomi liittyy mukaan. Kaikki eivät hyväksy tätä.
”Kaikki” tarkoittaa elokuvan keskushenkilöitä, jotka ovat Tampereen Pispalassa asuvia tehdastyöläisiä ja kommunisteja. Vastarintaryhmän johtaja on Lonkasen Jaska (Juhani Niemelä). Hänen mustakantiseen vihkoon kirjoittamansa muistelmat hiljentävät aikanaan Salmisen Santun (Tommi Raitalehto). Asia tarkentuu toisessa jaksossa.
Tv-versio tekee selväksi, että vastarintaryhmä on eripuraista ja osin kuritontakin sakkia. Tilanne järkyttää Moskovassa opiskellutta Ahteista (Jyrki Mänttäri).
Keskeiset pointit on tiivistetty Raija Talvion käsikirjoituksessa ihan onnistuneesti. Punaisena lankana kulkevat väkevät teemat totuuden häilyvyydestä, horjuvasta solidaarisuudesta ja petturuudesta. Myös yksilölliset heikkoudet noteerataan.
Epookki on lavastettu ja puvustettu pelkistetyin keinoin eläväksi. Näyttelijäsuorituksissa on miellyttävän maanläheinen poljento. Muissa päärooleissa nähdään muun muassa Saija Lentonen (Maija Salminen) ja Henna Tanskanen (Pirkko).
Toinen osa Petturi nähdään sunnuntaina 19.2.
Siinä näkijä missä tekijä, osa 1/2: Vastarintaryhmä. TV1 sunnuntaina kello 21.05.
Lue myös vastarintaryhmään osallistuneen Sakari Selinin haastattelu samasta aiheesta