Lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec kasvatti liikevaihtoaan 22 prosenttia vuonna 2011. Liikevaihto oli 3,139 miljardia euroa ja liikevoitto 6,6 prosenttia liikevaihdosta eli 48,0 miljoonaa euroa.
– Saimme syksyllä useamman ison terminaaliprojektin tilauksen, toimitusjohtaja Mikael Mäkinen selvittää.
Yhtiön tuotemerkkejä ovat Hiab, Kalmar ja MacGregor.
Cargotecin tilaukset kasvoivat 18 prosenttia vuotta aiemmasta. Vuonna 2012 se arvioi liikevaihtonsa kasvavan ja liikevoiton parantuvan; pitkän tähtäimen liikevoittotavoite on 10 prosenttia liikevaihdosta.
Yhtiön tietojen mukaan kuormankäsittelylaitteiden markkinat kasvoivat viime vuonna, mutta loppuvuonna Euroopassa alkoi näkyä epävarmuuden merkkejä. Cargotecin tilauksista 45 prosenttia tuli Euroopasta, Lähi-idästä ja Afrikasta.
Tampereen-tutkimuskeskus valmistuu ensi vuodeksi
Cargotec panosti tutkimukseen ja tuotekehitykseen viime vuonna 60,0 miljoonaa euroa (2010: 37,1 miljoonaa euroa) eli 1,9 prosenttia liikevaihdosta. Tampereelle on valmistumassa teknologia- ja osaamiskeskus, jossa kehitetään satamaterminaalien ratkaisuja. Toiminnan on tarkoitus alkaa kuluvan vuoden joulukuussa.
Viime vuonna Cargotec muun muassa kehitti uuden lastiluukkumallin ja ympäristöystävällisen koukkulaitteen sekä paransi terminaalitraktorien energiatehokkuutta.
Yhtiössä työskenteli vuoden 2011 lopussa liki 11 000 ihmistä, joista kymmenen prosenttia Suomessa, 17 prosenttia Ruotsissa ja 30 prosenttia muualla Euroopassa. Aasian ja Tyynenmeren alueen osuus oli 28 prosenttia henkilöstöstä. Amerikan mantereilla työskenteli 13 prosenttia henkilöstöstä.
Irtisanomisia tukitoiminnoissa
Liikevoitossa on huomioitu 10 miljoonan euron kustannusvaraus laatupoikkeamasta, jonka selvittäminen on kesken komponenttitoimittajan ja vakuutusyhtiön kanssa. Sen sijaan vuoden 2008 Salon-yhteistoimintaneuvotteluista vuoden alkupuolella nostettu kanne on Cargotecin mielestä aiheeton eikä siitä ole tehty kustannusvarausta.
Viime vuonna yhtiö vähensi Suomesta tukitoiminnoista 28 työpaikkaa ja päätti ulkoistaa taloushallinnon palvelukeskuksen, jolloin yhtiöstä lähtee 50 työpaikkaa. Ruotsissa neuvottelut irtisanomisista ovat kesken. Lisäksi yhtiö teki ”vähäisiä” henkilöstövähennyksiä eri puolilla maailmaa.
Tilikauden osakekohtainen tulos oli 2,42 euroa (2010: 1,21 euroa), josta hallitus ehdottaa jaettavaksi osinkoa 0,99 euroa A-sarjan osakkeille ja 1,00 euroa Helsingin pörssissä listatuille B-sarjan osakkeille.