Mitä lähemmäs edetään presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen varsinaista äänestyspäivää, niin sitä varmemmaksi käy, että tälläkin kertaa tarvitaan toinen kierros. Tuoreimmassa Helsingin Sanomien (17.1.) tilaamassa mielipidemittauksessa suunta on selvä. Kokoomuksen Sauli Niinistön kannatus alenee ja vastaavasti haastajien kannatusosuudet ovat kääntyneet nousuun.
Selkeää kokonaiskuvaa tosin hämärtää epävarmojen ja niiden, jotka eivät halua kertoa kantaansa, iso osuus. Eri ehdokkaiden onkin keskityttävä raskaiden kampanjaviikkojen jälkeen vielä kovaan loppukiriin. Se on suuri haaste myös ehdokkaiden tukijoukoille. Kone ei saa hyytyä ennen sunnuntai-iltaa.
Osa epävarmoista on toki jo ehdokkaansa valinnut, mutta ei kuitenkaan halua sanoa sitä edes kannatusmittausten tekijöille. Se voi kertoa ainakin siitä, että valinta kohdistuu jonkin muun puolueen ehdokkaaseen, kuin mitä äänestäjä yleensä on tottunut kannattamaan.
Keskustan Paavo Väyrysen ja vihreiden Pekka Haaviston gallupnousussa lienee ainakin osaltaan tästä kysymys. Myös Sauli Niinistö saa muiden kuin kokoomuksen kannattajien ääniä, joten myös Niinistön todellinen kannatus voi olla mielipidemittausta suurempi. Osittain samat sanat pätevät myös vasemmistoliiton Paavo Arhinmäkeen.
Sekä demarien Paavo Lipposen että perussuomalaisten Timo Soinin asema sitä vastoin on tukala. Heidän matalat kannatuslukunsa kertovat siitä, että ”omia” äänestäjiä valuu muiden taakse, mutta uusia ei tule tilalle.
Niinistö on pystynyt käyttämään ennakkosuosikin asemansa niin hyvin hyödyksi, että tuskin mikään pudottaa häntä enää toiselta kierrokselta. Kisa ensimmäisen kierroksen kakkossijasta on sitä vastoin tasainen ja tiukka taisto. Sen täytyy näkyä näkyä ja kuulua viimeisinä kampanjapäivinä.
Periaatteessa viidellä ehdokkaalla on mahdollisuus kiriä kakkoseksi, oikeastaan vain naiskaksikko eli RKP:n Eva Biaudet ja kristillisten Sari Essayah ovat kisasta kokonaan ulkona. Tosin vasemmiston kaksikonkin takamatka on pitkä, mutta ei ihan mahdoton, jos kaikki natsaa kohdalleen.