Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on ryhtynyt aktiivisesti ajamaan niin sanottua Tobinin veroa. EU:n komissiohan pyysi jo aiemmin kansainvälinen valuuttarahastoa mukaan toteuttamaan valuutansiirtoveroa.
Taloustieteen Nobel-palkinnon saanut amerikkalaisen taloustieteilijä James Tobin ideoi tämän veron jo noin 40 vuotta sitten. Esityksen mukaan 0,1 prosentin suuruista veroa perittäisiin valuutan siirtokaupoista.
Esimerkiksi euroja siirretään ”turvaan” vahvoina pidettyihin valuuttoihin vuosittain miljardeja poikineen. Muun muassa Sveitsi on spekulanttien suosiossa.
Tobinin vero iskisi ennen muuta spekulointia harjoittaviin suuriin pankkeihin, jotka kalastelevat suuria voittoja rahoja valuutasta toiseen siirtelemällä.
Tobinin verolla ei eurokriisiä ratkaista, mutta sen käyttöön ottaminen olisi oikeansuuntainen toimenpide ja samalla tietynlainen signaali rahoitusmarkkinoille.
EU-maista hanttiin panee erityisesti Iso-Britannia. Britannian konservatiivihallitus on ennen muuta Lontoon Cityn pankkiirien ja sijoitusyhtiöiden asialla.
Suomen hallitus on mukana ajamassa Tobinin veroa. Tavoitteena on, että mukana olisivat kaikki maat, mutta veron toteuttamisen voisi aloittaa kerralla jokin maaryhmä, esimerkiksi juuri euromaat.
Tässä tilanteessa on varsin yllättävää, että tavallista kansaa ainakin puheissaan puolustava perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastustaa jyrkästi valuutansiirtoveroa yhdessä Lontoon Cityn pankkiirien kanssa. Soinin tv-haastattelussa esittämät perustelutkin olivat miltei sanasta sanaan samat kuin Britannian konservatiivisella pääministeri David Cameronilla. Brittijohtajan mukaan euroalueen kilpailuasema kärsii, jos se ottaa yksipuolisesti Tobinin veron käyttöön.
Tähän asti on yleisesti uskottu, että Soini vastustaa valuuttakeinottelua ja myös haluaa saada erilaiset koijarit kuriin. Luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärti, Soini näyttäisi olevan valuuttaspekulanttien asialla.