Vuodenvaihteen lähestyessä on tapana katsoa myös taaksepäin. Loppuvuoden aikana epävarmuus on lisääntynyt ja muun muassa entistä useampi työpaikka on joutunut uhanalaiseksi. Yt-neuvotteluja on käynnistetty viime viikkoinakin useissa yrityksissä.
Tekniikka & talous -verkkolehti (28.12.) on listannut yrityksiä, jotka ovat vähentäneet eniten työväkeään viime vuosien aikana.
Lehti nostaa ykköseksi puujätti UPM:n, joka on 2000-luvulla vähentänyt työntekijöitään Suomessa enemmän kuin mikään muu yritys. Eikä UPM:n vähennyksille näytä loppua tulevan, sillä yritys on kuluneenakin vuonna jatkanut tuotantonsa supistuksia. UPM:lla oli Suomessa vuosituhannen alussa vielä 21 620 työntekijää, mutta nyt jäljellä on määrästä enää alle puolet eli 9 400 henkilöä. Kun Myllykosken tehdas sulkee lopullisesti porttinsa, niin saneerattujen määrä vain vähenee.
Raju rakennemuutos on koskettanut ennen muuta juuri metsäteollisuutta. Suomi ei enää elä metsästä kuin osittain, sillä myös Stora Enso on lopettanut Suomesta yli 7 400 työpaikkaa ja M-real 4 800.
Nokia on pysynyt Suomen suurimpana työnantajana, vaikka sekin on viime vuosina vähentänyt väkeään. Nokiasta ja sen verkkoyhtiöstä on lähtenyt kymmenen vuoden aikana 3 400 työpaikkaa. Määrä kuitenkin kasvaa, kun kaikki tänä vuonna ilmoitetut vähennykset ovat muuttuneet todeksi.
Numeroidenkin valossa metsäteollisuuden alasajo on ollut viimeisen vuosikymmenen aikana todella rajua – ja globalisoituvassa maailmassa ilmeisesti saneeraukset Suomessa yhä jatkuvat. Tuhannet perheet eri puolilla maata ovat joutuneet miettimään elämänsä kokonaan uusiksi. Murroksessa on toki syntynyt uusiakin työpaikkoja, mutta kaikkea ei ole pystytty korvamaan varsinkaan niin sanotuilla yhden tehtaan paikkakunnilla.