Venäjästä tuli viime viikolla vihdoin 18 vuoden tiukkojen neuvottelujen jälkeen Maailman kauppajärjestö WTO:n jäsen. Käytännössä jäsenyys toteutuu ensi kesänä, kun sopimus läpäisee Venäjän byrokratian.
Venäjä sitoutuu liittymisen myötä alentamaan tuontitullejaan keskimäärin 10 prosentista 7,8 prosenttiin. Maataloustukiaiset Venäjä alentaa puoleen nykyisistä vuoteen 2018 mennessä, millä on merkitystä elintarvikkeiden kaupalle.
WTO-jäsenyys tuo etuja tietysti itse Venäjälle. Suomellekin Venäjän jäsenyys WTO:ssa on merkittävä asia, onhan Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani. Erityisesti vienti helpottuu, mutta myös tuontikin halpenee, millä on vaikutuksia muun muassa pitkään kiistaa aiheuttaneen raakapuun osalta.
Tämän hetken arvioiden mukaan suomalaiset vientiyritykset hyötyisivät laskennallisesti noin 300 miljoonan euron verran siirtymäajan jälkeen.
Venäjällä toimii tällä hetkellä kuutisensataa suomalaista yritystä ja ne ovat tehneet sinne noin seitsemän miljardin euron investoinnit. WTO-jäsenyys helpottaa merkittävästi niiden osalta erilaisia käytäntöjä ja parantaa ylipäätään toimintaympäristöä. Tämän jälkeen suomalaisilla on mahdollisuus esimerkiksi saada etukäteen tietoa valmistelussa olevista laeista ja määräyksistä. Yritystoimintaa helpottaa, kun on selvät pelisäännöt ja tiettyjen toimien ennustettavuus lisääntyy.