Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö jalkautuu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin itsenäisyyspäivästä alkaen.
Kolmen esiintyjän Paperisilta on osa Kansallisteatterin Vastaanotto-projektia, joka alkoi keväällä 2011.
Sen taustalla on havainto siitä, että kaikista Suomen laitoksista nimenomaan vastaanottokeskuksissa on kaikkein vähiten kulttuuritarjontaa.
Projektissa on kolme vaihetta: kenttätyö, Paperiankkuri-esitys Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä sekä Paperisilta-esityksen valtakunnallinen kiertue vastaanottokeskuksissa.
Silta isoille, hiiri pienille
Paperisilta yhdistelee liikettä, laulua, musiikkia ja teatteria. Esityksellä halutaan tuoda ilon, kauneuden ja keskittymisen kokemuksia keskelle vastaanottokeskusten arkea. Sen katsominen ei edellytä suomen kielen ymmärtämistä.
Esityksen jälkeen esiintyjät virittelevät henkilökunnan avustuksella keskustelua sen herättämistä tunteista ja ajatuksista.
Paperisillan esiintyjät ovat Nina Hyvärinen (tanssija), Jussi Lehtonen (näyttelijä) ja Mikko Perkola (muusikko).
Esityksen on ohjannut ja koreografian on suunnitellut Hanna Brotherus, musiikki ja äänisuunnittelu on Sanna Salmenkallion ja Mikko Perkolan, dramaturgia Taija Helmisen, visuaalinen suunnittelu on Katri Renton.
Esityksen aikana järjestetään toimintaa vastaanottokeskusten alle 10-vuotiaille asukkaille. Paperihiiri on työpajamuotoinen esitys, joka pohjautuu intiaanien voimasatuun Hyppäävä hiiri ja turvapaikanhakijalasten kertomiin tarinoihin.
Esitys syntyy yhdessä yleisön kanssa, sanattoman teatteri-ilmaisun, rytmin ja musiikin kautta. Paperihiirestä vastaavat teatteripedagogi-näyttelijät Mirjami Heikkinen ja Elisa Salo vuorotellen.
Uudenlaista yhteistyötä
Suomessa on tällä hetkellä 22 vastaanottokeskusta ja 20 ilman vanhempia Suomeen tulleiden alaikäisten ryhmäkotia. Suuri joukko ihmisiä viettää niissä pitkiä ajanjaksoja pääosin toimettomana.
Vastaanotto-projektin tarkoituksena on paitsi viedä esitystaidetta vastaanottokeskuksiin, myös tehdä kantasuomalaisille näkyväksi Suomen vastaanottokeskuksissa elävien ihmisten kohtaloita.
Maahanmuuttokysymys on hyvin politisoitunut ja asialliselle keskustelulle jää julkisuudessa vain vähän tilaa. Muualta tulevat ihmiset on helppo torjua ja rajata pois kohtaamatta heitä ja heidän elämäntilanteitaan. On myös helppo kieltää se pelko ja epävarmuus, jota erilaisuuden kohtaaminen voi herättää.
Taiteellisen toiminnan kautta erilaisuutta voidaan tutkia ja tunnistaa siinä myös samankaltaisuutta. Vastaanotto-projekti on Kansallisteatterin tietoinen ele kantaväestön ja maahanmuuttajien kohtaamisen puolesta.
Maahanmuuttovirasto tukee Paperisillan kiertuetta taloudellisesti. Näin kaikilla vastaanottokeskuksilla ja alaikäisiä yksintulleita turvapaikanhakijoita majoittavilla ryhmäkodeilla on mahdollisuus tilata esitys asukkaidensa iloksi.
Vastaanotto-projekti on toteutettu yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin ja Lastensuojelun Keskusliiton kanssa.
Paperisilta saa ensi-iltansa 6. joulukuuta Helsingin Kyläsaaren vastaanottokeskuksessa.
Kallion ja Punavuoren vastaanottokeskusten kautta Kiertuenäyttämö jatkaa Kotkaan ja Siuntioon, muiden vastaanottokeskusten vuoro koittaa vuonna 2012.