Paras-uudistuksen ansiosta kuntalaisten sosiaalipalvelut ovat tulleet monipuolisimmiksi, mutta palvelujen yhtenäistämisen seurauksena joillekin asiakkaalle palvelujen piiriin pääseminen on heikentynyt. Henkilöstön mahdollisuus kehittää erityisosaamista on parantunut.
Vuosina 2008-2011 toteutetun Sosiaalipalveluiden muutoksen seurantatutkimuksen tulosten mukaan kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa (PARAS) on sosiaalipalvelujen järjestämisvastuu laajentunut suuremmalle väestöpohjalle kuntaliitosten ja yhteistoiminta-alueiden myötä. Samalla palvelutuotantoa on koottu isompiin yksiköihin. Asiakkaiden kannalta muutokset ovat sekä myönteisiä että kielteisiä.
Laajempi väestöpohja on parantanut erikoistuneiden sosiaalipalveluiden saatavuutta. Laajemmalla alueella on mahdollista ja hyödyllistä vahvistaa hyväksi koettuja liikkuvien palveluiden ratkaisuja, jossa työntekijät liikkuvat eri palvelupisteiden välillä. Kuntalaisista suuri osa on tyytyväisiä palveluihin, mutta noin kolmannes katsoo sosiaalipalveluiden laadun heikentyneen.
Palveluiden järjestämisessä eniten tyytymättömyyttä nostatti asioinnin esimerkiksi pitkistä välimatkoista ja rajatuista aukioloajoista johtunut työläys ja hankaluus.
Palveluiden yhtenäistäminen ja keskittäminen isompiin yksiköihin on myös saattanut hankaloittaa palveluiden saamista, korottaa asiakasmaksuja ja vähentää paikallistuntemusta sekä yksilöllistä joustoa. Samalla kuitenkin asiakkaiden hoitopolut ovat tulleet sujuvammiksi. Työntekijöiden mahdollisuudet saada vertaistukea ja kehittää erityisosaamistaan ovat parantuneet.
Kuntalaisista kolmasosa kaipaisi enemmän ohjausta palvelun käyttöön ja itselleen sopivampia palvelupisteen aukioloaikoja.
Erityisesti uudet, osin monimutkaisetkin hallintomallit synnyttävät ajoittain epäselvyyttä ja epätietoisuutta vastuunjaossa. Samaan aikaan kunnallisen palvelutarjonnan rinnalle on syntynyt yksityistä palvelutarjontaa, jonka käyttöä on alettu tukea palveluseteleillä.
Näiden yhteisvaikutus näkyy myös palveluiden pirstoutumisena, kun erikoistuneessa järjestelmässä eri toimijat vastaavat kokonaisuuden sisällä eri palveluista.
Tutkimukseen osallistuneita kuntia oli yhdeksän; tutkimuksen kuluessa toteutettiin osassa kuntia kuntaliitos, osassa käynnistettiin yhteistoiminta-alue ja osa jatkoi itsenäisenä.