Suomen nykyinen hallitus ilmoittaa ohjelmassaan olevansa sitoutunut toimimaan ”päämäärätietoisesti harmaata taloutta vastaan” ja olemaan”eturintamassa kansainvälisen veronkierron lopettamisessa”. Lupaukset ovat hyviä, mutta tähänastinen toiminta ei Suomen Attacia vakuuta. Osa puolueista on pyrkinyt säännönmukaisesti hidastamaan toimia veroparatiisitalouden torjumiseksi, katsoo Attac kannanotossaan kansallisena pankkipäivänä.
Suomessa kestävyyttä nakertava veronkierto yhdistetään useimmiten rakennus- ja ravintola-alaan, nyttemmin myös terveyspalveluihin. Kaikkein yleisintä tulojen salaaminen verottajalta on kuitenkin kansainvälisessä sijoitustoiminnassa.
Merkittävimmiksi harmaan talouden ylläpitäjiksi Attac nimeää veroparatiisit – alueet tai valtiot, joissa verotus on alhaista, talouden sääntely puutteellista ja salaisuusaste korkea. Välikäsinä veroparatiisien ja niiden asiakkaiden välillä toimivat tilintarkastusyhtiöt, pankit sekä kasvava joukko erilaisia palveluntarjoajia. Ne tarjoavat laajan valikoiman keinoja – laillisia ja laittomia – lakisääteisen yhteiskuntavastuun pakoiluun.
Veroparatiiseista ja niiden palveluista hyötyvät ennen kaikkea monikansalliset suuryritykset, rikkaat yksityishenkilöt, kansainvälinen rikollisuus, terroristit ja diktaattorit.
Veroparatiisit luovat painetta vero- ja talouslainsäädännön heikentämiseen muissakin maissa. Myös Suomessa sääntelyä on viime vuosikymmenen aikana muutettu monin tavoin veronkiertoa ja talousrikollisuutta helpottavasti. Lakiehdotus hallintarekisteröinnin avaamisesta myös suomalaisille sijoittajille jatkaa tätä linjaa.
Avainasemassa läpinäkyvyys
Veroparatiiseilla on ollut merkittävä rooli myös 2000-luvun rahoitusmarkkinakriisissä. Kestävä ratkaisu kriisiin edellyttää puuttumista myös veroparatiisitalouteen.
Työ valtiontalouden tasapainottamiseksi ei ole uskottavaa, ellei verojärjestelmän vuotokohtia selvitetä ja tukita, toteaa Attac. Veronkierrosta aiheutuva vaje johtaa verojen korotuksiin toisaalla, missä niiden kiertäminen ei ole yhtä helppoa – esimerkiksi kulutuksessa. Tästä seuraa, että rikkaus kertyy sinne missä sitä jo on, pääomaa pakenee reaalitaloudesta finanssimarkkinoille, kokonaiskysyntä heikkenee ja valtiontalous rapautuu. Kun hyvinvointipalveluissa jatkuvasti säästetään, yhä useampi ihmettelee, mitä tavallinen palkansaaja saa vastineeksi korkeille veroilleen.
Suomen Attac kannustaa kaikkia Suomessa toimivia yksilöitä ja yrityksiä kantamaan vastuunsa ja lopettamaan veroparatiisipalveluiden käytön ja tarjoamisen sekä lisäämään läpinäkyvyyttä kaikessa taloudellisessa toiminnassaan. Kyse on avainongelmasta sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden että toimivan talouden näkökulmasta.