Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus tukee työmarkkinakeskusjärjestöjen raamisopimusta lupaamalla parannuksia lomautettujen ja osa-aikaisten työntekijöiden asemaan.
Hallitus esittää, että lomautuksen takia lyhennettyä työviikkoa tekeville maksettaisiin jatkossa lomautuspäiviltä täysi työttömyyspäiväraha sovitellun päivärahan sijasta.
Ehdotus koskee niitä työntekijöitä, joiden viikoittaista työaikaa on lyhennetty vähintään yhdellä päivällä. Menettely on ollut jo käytössä määräaikaisen säädöksen turvin, mutta nyt se vakinaistettaisiin. Täyden työttömyyspäivärahan maksaminen nopeuttaa hakemusten käsittelyä, kun päivärahan sovittelua ei tarvitse tehdä.
Osa-aikatyö määritellään uusiksi
Lisäksi osa-aikatyön määrittelyä lievennettäisiin nykyisestä.
Jatkossa työ katsottaisiin osa-aikaiseksi, jos työaika on korkeintaan 80 prosenttia kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta nykyisen 75 prosentin sijaan. Osa-aikatyötä työnantajasta riippuvista syistä tekevillä työntekijöillä on oikeus soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Muutoksen seurauksena yhä useampi osa-aikatyöntekijä olisi palkan lisäksi oikeutettu soviteltuun työttömyyspäivärahaan.
Hallituksen kaavailuissa valtio osallistuu määräaikaisesti vuosina 2012 – 2013 lomautusajalta maksettavien ansiopäivärahojen rahoitukseen. Valtio maksaa työttömyyskassalle lomautusajan päivärahoista peruspäivärahaa vastaavan määrän kuten muistakin ansiopäivärahoista. Nykyisin peruspäivärahan osuuden rahoittaa työttömyysvakuutusrahasto.
Työttömyysvakuutukset pysyvät ennallaan
Hallitus esittää muutoksia myös suunnitelmaan korottaa työttömyysvakuutusmaksuja.
Hallitus antoi lokakuussa eduskunnalle esityksen palkansaajan ja työnantajan työttömyysvakuutusmaksujen korottamisesta 0,2 prosenttiyksiköllä vuonna 2012. Esityksen antamisen jälkeen hallitus sitoutui kuitenkin tukemaan työmarkkinakeskusjärjestöjen raamisopimusta luopumalla maksujen korotuksesta ja esittämällä muutoksia aiemmin ehdotettuihin työttömyysvakuutusmaksujen määriin.
Nyt tavallisen palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu pysyy 0,6 prosentissa palkasta. Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,8 prosenttia palkasta, jos palkkasumma on korkeintaan 1,93 miljoonaa euroa. Sen ylittävältä osalta työttömyysvakuutusmaksu olisi 3,2 prosenttia palkasta.
Hallitus päätti asioista maanantaina. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitykset eduskunnalle tiistaina. Muutokset tulisivat voimaan tammikuun alusta.