Suomalaisen liikenteen kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet. Liikenneministeriö suunnittelee korjaustoimiksi esimerkiksi kansalaisten patistamista kävelemään ja pyöräilemään ja käyttämään joukkoliikennettä. Lisäksi tarvitaan toimia, joilla raskaan liikenteentehokkuus on lisättävissä.
Edes biopolttoaineiden lisääntynyt käyttö ei ole kumonnut liikenteen kasvun vaikutuksia. Näin kerrottiin liikenneministeriön tiedotteessa maanantaina.
Ennakkoarvion mukaan kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2010 noin 13,25 miljoonaa tonnia. Kioton pöytäkirjan mukaan Suomen tulisi pitää päästönsä vuoden 1990 tasolla, eli liikenteessä noin 12,76 miljoonassa tonnissa.
Liikenteen kasvihuonepäästöjen kasvun syynä näyttää olevan ennen kaikkea talouden vilkastuminen ja raskaan liikenteen lisääntyminen.
Kävelemään ja pyöräilemään
Tiedot perustuvat liikenne- ja viestintäministeriön ilmastopoliittisen ohjelman (ILPO) toiseen seurantaraporttiin, joka on juuri valmistunut. Se kertoo, että liikenteen kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet edellisestä vertailukerrasta.
Liikenneministeriöstä arvioitiin maanantaina, että tavoitteeseen pääseminen liikennesektorilla edellyttää lisätoimia erityisesti raskaan liikenteen energiatehokkuuden parantamiseksi sekä joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi.
Autokanta samaa vanhaa
Ilmastopoliittisen ohjelman ilmastonmuutosta hillitsemään suunnitelluista toimenpiteistä henkilöautokannan uusiutuminen etenee toivottua hitaammin.
Muita ohjelmaan sisältyviä keinoja on tietoyhteiskuntapalvelujen kehittäminen, jonka arvioidaan vähentävän päästöjä elinkeinotoiminnassa, hallinnossa ja kansalaisten arjessa, liikenteen energiatehokkuuden parantaminen ja kaupunkiseutujen henkilöliikenteen kasvun ohjaaminen ympäristöystävällisempiin kulkumuotoihin puolestaan edellyttävät lisätoimenpiteitä.
Raportissa ehdotetaan lisäksi muun muassa energiatehokkuussopimuksiin liittyneiden yritysten tukemista sekä satsauksia joukkoliikenteeseen ja liikkumisen ohjaukseen.
Suomen tavoitteet kiristyvät
ILPO-ohjelman viimeisenä toimenpiteenä on taloudellisen ohjauksen tiukentaminen, mikäli asetettuihin tavoitteisiin ei muuten päästä. Arviointi taloudellisen ohjauksen tarpeellisuudesta on tarkoitus tehdä vuonna 2012.
Suomelle asetetut tavoitteet tiukkenevat vuoteen 2020. Tuolloin liikenteen kasvihuonepäästöjen tulisi olla 15 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2005.