Ensin hallitus päätti puolustusvoimien ruokahuollon yhtiöittämisestä. Enintään 2 000 euroa ansaitsevien, pääasiassa naisten, palkat putoavat viimeistään siirtymäajan jälkeen useilla sadoilla euroilla.
Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) myönsi avoimesti, että kysymyksessä on valmistautuminen ruokahuollon kilpailuttamiseen. Nykyiset palkat ovat liian hyvät, jotta valtion omistama Leijona Catering voisi menestyä kilpailussa yksityisten toimijoiden kanssa.
Hallitus äänesti asiasta kolme viikkoa sitten. Porvarit yhdessä vihreiden kanssa hyväksyivät työehtoshoppailun, vasemmistopuolueet äänestivät vastaan.
Ulkoistettavina ovat kaitsenta, köksäys ja kuuraus.
JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen on varoittanut valtion siunaaman työehtokeinottelun leviävän myös kuntiin (Viikkolehti 4.11.).
Hän oli oikeassa. Nyt Tampere on pilkkomassa omaa ruokahuoltoyhtiötään. Jos hanke toteutuu, kaupungin omat henkilöstöravintolat suljetaan ja kilpailutuksen kautta toimintaa jatkavat yksityiset yritykset. Henkilöstö siirtyisi yksityisen puolen sopimuksen mukaisiin palkkoihin. Se tarkoittaisi satojen eurojen palkanalennuksia myös tamperelaisille matalapalkkanaisille.
Se mitä puolustusvoimien ja Tampereen ruokahuollossa tapahtuu, ei ole sattumaa. Kyse on yhteiskunnan läpikapitalisoitumisesta. Uusliberalistiset teoriat muuttuvat käytännöksi julkisessa hallinnossa ja uhreina ovat tyypillisesti pienipalkkaiset naiset.
Ensimmäinen askel oli jo 1980-luvulla aloitettu valtion virastojen yhtiöittäminen ja liikelaitostaminen. Jo parikymmentä vuotta sitten valtio syyllistyi tietoisesti laittomuuksiin irtisanoessaan tässä yhteydessä rakennushallituksen siivoojia.
Toimintojen ulkoistamisella pienipalkkaisten naisten työt muutetaan vielä huonommin palkatuiksi ja muutenkin työehdoiltaan huonommiksi. Sosiaalityön professori Leena Eräsaari kuvasi tätä jo vuosia sitten niin, että ulkoistettavina ovat kaitsenta, köksäys ja kuuraus.
Käytännöksi muuttuneella ideologialla on englanninkielinen nimi New Public Management. Kyseessä on ylikansallinen hallinnollinen muotti, joka muiden uusliberalististen virtausten tapaan on kotoisin Yhdysvalloista ja Britanniasta ja jota Euroopan unioni on välittänyt vuosikaudet jäsenmaihinsa. Hallintoideologian perusperiaate on, että yksityinen on parempaa kuin julkinen. Siinä se.
Hyvinvointivaltiota on kutsuttu naisten parhaaksi ystäväksi. New Public Management on siten pienipalkkaisten julkisen sektorin naisten pahin vihollinen.
Tampereella taistelua ei ole vielä hävitty. On syytä ymmärtää, että Tampereen Aterian naiset taistelevat oman asiansa lisäksi myös siitä, avataanko tie työehtokeinottelulle jatkossa laajemminkin kuntakentällä.