Porsaanpaistia ja perunasalaattia – kurkistus virolaiseen keittiöön kertoo yhden suomalaisen näkemyksen virolaisesta jokapäiväisestä keittiöstä. Luonnonantimien käyttö on yhdistynyt saksalaisen kartanokulttuuriin ja venäläisen keittiön perinteisiin.
Vaikka kirjan tekijällä Mikko Savikolla on pitkä ravintola-alan kokemus, ei kirjassa lähestytä ruokia ammattilaisen vaan tavallisen kotikeittiön näkökulmasta. Kirjasta löytyy reseptejä ja vinkkejä vuosikymmenten takaakin.
Savikon tavoitteena on ollut selvittää etenkin suomalaislukijoille virolaisen ja suomalaisen keittiön eroja. Yhteistä kahden kansan ruokakulttuurissa on ympäristön vaikutus, olipa kyseessä sitten luonto tai naapurikansat.
Kirjan nimi yhdistää nykyiset suosituimmat juhlaruuat. Sika on ollut Viron alueella kunniapaikalla jo tuhansia vuosia. Perunasalaatti, jossa perunan lisäksi on paljon muita raaka-aineita majoneesipohjaan sekoitettuna, on noussut suosioon vasta neuvostoajalla.
Erinomaiset maitotuotteet rahkasta ja hapankermasta lähtien ovat tärkeä osa virolaista nykykeittiötä. Säilöntää Virossa ei ole unohdettu ja metsästä osataan kerätä sen antimia.
Kirja on kaksikielinen, suomeksi ja viroksi, mikä antaa hyvän mahdollisuuden tutustua veljeskansan kieleen. Sen on kustantanut The Baltic Guide.
Savikko, Mikko: Porsaanpaistia ja perunasalaattia, The Baltic Guide, 120 sivua.