Onko yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan moraali koetuksella muuttuvassa yhteiskunnassa? kysyy toimihenkilöliitto ERTO.
Alalle nousee kiihtyvään tahtiin uusia yrityksiä, mutta kaikkien toimintatavat eivät toteuta yhteiskuntavastuuta asianmukaisesti. Kansainvälisten sijoittajien mukaantulo kansalliseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon näyttää tuovan uusia ongelmia esimerkiksi verotuksen kautta, liitto huomauttaa.
Sosiaali- ja terveysala on viime päivinä ollut negatiivisen julkisuuden kohteena. Toimihenkilöliitto ERTO on jo vuosia seurannut huolestuneena yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan tilannetta.
– Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen ei yksityisestikään saa johtaa palvelujen laadun heikkenemiseen tai alan moraalin rapisemiseen. Yhteiskunta ei saa hyväksyä harmaan talouden toimintatapojen pesiytymistä sosiaali- ja terveysalalle. Verot on maksettava niin palkoista kuin voitoistakin. Jos on tarpeen, niin lakeja on muutettava, vaatii ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen.
Myös Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset YSTEA ry on erityisen huolissaan siitä, miten lakia rikkovat työnantajat hoitavat työnantajavelvoitteensa.
– Esimerkiksi verotuksen kiertäviä pimeitä palkkoja ei voi hyväksyä millään alalla, painottaa ERTOn jäsenjärjestön Ystean puheenjohtaja Matti Ojamo.
Kustannusjahtia laadun kustannuksella
Liiton mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen yksityisesti pitää hoitaa asiakkaita kunnioittaen ja arvokkaasti. Pelkona on, että yritysten voitontavoittelu ja kustannusjahti johtavat lakien rikkomisen lisäksi myös laadun kärsimiseen.
– Sosiaali- ja terveyspalvelujen ainoa laadun kriteeri ei voi olla pelkästään hinta. Ihmiset eivät ole muttereita, joiden tuotantokustannukset voidaan laskea pelkin numeerisin suorittein. Inhimillisyyden ja laadun tulee olla mukana kilpailutettaessa ja järjestettäessä sosiaali- ja terveyspalveluja, toteavat järjestöjen puheenjohtajat yhteisessä tiedotteessaan.
Ystean Matti Ojamo muistuttaa, ettei sosiaali- ja terveyspalveluissa voida toteuttaa vaikkapa tavarakauppaan kuuluvaa korjaus- ja palautusoikeutta. Vikaan mennyt sosiaali- tai terveyspalvelu voi pahimmillaan aiheuttaa peruuttamattoman vamman.
– Sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve lisääntyy väestön ikääntyessä. Palvelun tarpeen kasvaessa on lisättävä alan rahoitusta ja tekeviä käsiä. Nykyisellä henkilöstöllä ei lisääntyvää palveluntarvetta pystytä täyttämään laadun kärsimättä, toteaa Juri Aaltonen.