Pelko on Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2.varapuheenjohtaja Kaarlo Julkusen (vas.) mukaan usein esteenä luottamusmiehen valintaan.
– Työnantajan painostustoimet, joita ovat muun muassa perusteeton työntekijän arvostelu, työaikojen sijoittelulla kiristäminen ja luottamustehtävän vähättely, estävät tehokkaasti luottamusmiehen valinnan. Valitettavan usein luottamusmiehen valinta palvelualan työpaikalla kaatuukin pelkoon, vaikka kiinnostuneita tehtävää kohtaan olisikin, sanoo Julkunen
– Lähes kaikissa niissä yrityksissä, joihin ei ole valittu luottamushenkilöä, rikotaan työsuhdeasioissa lakeja ja työehtosopimuksia. Tyypillisimpiä ovat alipalkkaukset, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain säännösten laiminlyönnit sekä yhteistoimintalain rikkomukset. Valitettavan usein ne painetaan ”villaisella” ja työnantajat eivät joudu vastuuseen rikkeistään.
Asiakas asialle
Julkunen törmää usein yritysjohtajiin, jotka eivät ole ymmärtäneet, että koulutetusta luottamusmiehestä hyötyy koko yritys. Hän näkee reilun työelämän pelisääntöihin kuuluvan, että työpaikalla on hyvin tavoitettavissa oleva luottamusmies.
– Asiakkaiden tulisikin asioidessaan palvelualan yrityksissä, esimerkiksi kaupassa tai ravintolassa, kysyä suoraan, onko työpaikalle valittu luottamusmies. Näin voi varmistua siitä, asioiko reilun työelämän yrityksessä. Sama koskee myös muun muassa kiinteistöpalvelujen hankintaa.
Julkunen on huolissaan luottamusmiesten uupumisesta. Hän näkee sen johtuvan usein erittäin laajoista toiminta-alueista ja suurista työntekijämääristä.
Lakeja on muutettava
Eri alat ovat Julkusen mukaan hyvin eriarvoisessa asemassa siinä, kuinka luottamusmies saa tehtävän hoitamista varten aikaa tai tehtävästä korvausta. Palvelualoilla työnantajien ja työnantajaliittojen kielteinen kanta luottamushenkilöiden oikeuksien ja etujen parantamisessa näkyy suoraan myös luottamusmiesten määrässä.
– Lakeja muuttamalla on nopeasti parannettava luottamusmiesten oikeuksia ja valintamahdollisuuksia, mikäli työnantajien kielteinen kanta edelleen jatkuu, linjaa Julkunen.
Tuoreimmaksi esimerkiksi Julkunen nostaa työnantajien ja työnantajaliittojen luottamushenkilökielteisestä toiminnasta, etteivät he halua sopia luottamushenkilöiden palkallista osallistumista liiton hallinnon kokouksiin
– Jo vuosia ovat yritysten edustajat voineet palkallisesti osallistua työnantajaliittojensa hallinnon kokouksiin, kun työntekijöiden edustajien palkka on pidätetty osallistuessaan työntekijäliiton vastaaviin kokouksiin. Aiommekin selvittää, miten laajaa tämä eriarvoinen kohtelu on ollut ja onko näissä tapauksia jopa rikottu yhdenvertaisuuslakia, toteaa Julkunen.