Vasemmistoliitto vaatii varmistamaan, että hallitusohjelman lupaamaan nuorten yhteiskuntatakuu toteutuu, mutta siitä ei muodostu ilmaisten harjoittelijoiden automaattia työnantajille.
Puolue edellyttää lisäksi, että takuusta ei tehdä pakkoa ottaa vastaan koulutus- tai työpaikkaa.
– Nuorten työelämään pääsyä on vahvistettava toteuttamalla täysimääräisesti nuorten työllistymistä edistävä yhteiskuntatakuu, puoluevaltuusto esittää kannanotossaan, jonka se antoi lauantaina Helsingissä.
Nuorten yhteiskuntatakuu tarkoittaa hallitusohjelmassa, että alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille osoitetaan työ-, tai opiskelupaikka määräajassa. Vasemmistonuoret on pelännyt, että siitä muodostuu systeemi, jolla työnantajat saavat ilmaista tai kohtuuttoman halpaa työvoimaa.
Työllistymissuunnitelma suojaamaan
Puolue pitää yhteiskuntatakuun onnistumisen kannalta tärkeimpänä, että nuori laatii työllistymissuunnitelmansa yhteistyössä koulutus- tai työvoimaviranomaisen kanssa.
– Näin nuori voi sitoutua työllistymispolkuunsa. Nuorella on oltava oikeus olla ottamatta vastaan oman työllistymissuunnitelmansa vastainen koulutus- tai harjoittelupaikka. Nuoria ei saa käyttää ilmaistyöntekijöinä, vasemmistoliitto arvioi.
Työurat venyvät, kun töihin pääse ajoissa
Vasemmiston mukaan työuria on pidennettävä parantamalla sekä nuorten pääsyä työelämään että työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia oman työnsä sisältöön ja työaikajärjestelyihin.
– Mikäli työuria halutaan oikeasti pidentää, pitää huomio siirtää eläkeikäväittelystä sinne, missä muutos oikeasti voidaan tehdä. Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyrityksillä on kaikki avaimet kädessään työelämän inhimillistämiseen, ja siten todellisen eläkkeellejäämisiän nousuun, puoluevaltuusto muistuttaa.
Se arvioi, että suuri ongelma on juuri nuorten ikäluokkien kohtelussa. Sitä osoittaa se, että nuorten työttömyys on kasvanut ja samaan aikaan nuorimman ikäryhmän, alle 35-vuotiaiden, työhyvinvointi on huonontunut.
– Epävarmuus on yksi suuri syy tähän. Harvalla on varmuus työsuhteen kestosta ja aivan liian monen työsuhde on vastentahtoisesti osa-aikainen tai määräaikainen.
Puolue painottaakin sitä, että työhyvinvointi ja edunvalvonta kuuluvat kaikille työntekijöille työsuhteen laadusta riippumatta. Ennenaikaiselle eläkkeelle jäädään useimmin työkyvyttömyyden takia. Jopa yli 25 000 ihmistä jää vuosittain ennenaikaiselle eläkkeelle.
– Kaavamainen eläkeiän nosto ei ole ratkaisu pidentää ihmisten työuria, puoluevaltuusto huomauttaa..