Line Barfod on 56-vuotias asianajaja ja radikaalivasemmistolaisen yhtenäisyyslistan eli Enhedslistenin (EL) entinen kansanedustaja. Syyskuun parlamenttivaaleissa EL:n ääniosuus kasvoi 2,5:stä 6,7 prosenttiin.
Enhedslistenin radikaaleihin toimintatapoihin kuuluu, että puolueella ei ole puheenjohtajaa, vaan sen asioita hoitaa 25-henkinen kollektiivi.
Puolueen kansanedustajat saavat istua vain kaksi kautta, ja palkastaan he saavat itselleen metallityöläisen keskiansion verran. Näin halutaan varmistaa politiikan tuoreus ja välttää arkielämästä vieraantunut urapolitiikka.
Enhedslisten ei ole mukana hallituksessa, mutta tukee sitä parlamentin ratkaisevissa äänestyksissä.
Marginaalista vallankäyttäjäksi
Barfod kertoo, miten puolue nousi edellisten vaalien kriisistä vaa’ankieleksi vasemmistolaisen vähemmistöhallituksen tukipuolueena.
– Käytimme ensimmäisen vuoden keskusteluun siitä, mitä olimme tehneet huonosti ja päädyimme kolmeen selvään ratkaisuun.
Ensinnäkin puolue nimitti yhden poliittisen puhemiehen, joka esiintyi mediassa puolueen nimissä.
Toiseksi EL kertoi äänestäjille, ettei se lähtisi hallitukseen, mutta tukisi sosialidemokraattien Helle Thorning-Schmidtiä pääministeriksi – ilman mitään ehtoja. Tämä oli tärkeää, jotta ihmiset saattoivat äänestää puoluetta, jos he halusivat maahan vasemmistohallituksen.
Kolmanneksi EL päätti politiikalleen selvät prioriteetit: ilmasto, eriarvoisuuden vähentäminen ja ihmisoikeudet niin maahanmuuttajille kuin yleisestikin.
– Työskentelimme paljon työttömyyden ja työttömien parissa. Päätimme yhdistää ilmastokysymyksen tähän. Esitimme ilmastonmuutoksen torjuntasuunnitelman, joka toisi 56 000 uutta työpaikkaa vihreästä energiantuotannosta sekä talojen perusparannuksista.
– Keskustelimme tästä paljon ammattiliittojen kanssa ja saimme myös hallitukseen nousseet puolueet hyväksymään suunnitelmamme. Nyt ilmastolaki on säädetty.
Ammattiliiton ovikampanja
Ammattiliitot työskentelivät Barfodin mukaan uuden hallituksen saamiseksi enemmän kuin aikoihin.
– Teimme yhteistyötä suurimman ammattiliiton eli ammattitaidottomien työntekijöiden ja rakennustyöläisten 3F:n kanssa. He keräsivät kokoon tuhansia jäseniään ja opettivat heille, kuinka lähestyä kollegoita ja oman asuinalueensa ihmisiä.
– Alueilla, joilla kierrettiin ovelta ovelle ja puhuttiin kolmen työväenpuolueen puolesta, oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen tappio oli kaksinkertainen verrattuna koko maahan.
EL ei suostu politiikkaan, jossa asioita paketoidaan ostamalla ja myymällä.
– Katsomme asia kerrallaan, mikä on hyväksi tavallisille ihmisille ja ympäristölle. Tällaisia lakiesityksiä tuemme, muita vastaan äänestämme.
Koska EL ei halua vasemmistohallituksen kaatuvan, se joutuu tietysti hyväksymään ikäviäkin päätöksiä.
Tanskan demarivetoinen hallitus tarvitsee joko Enhedslistenin tai jonkin toisen puolueen taakseen. Vasemmistohallituksen on kuitenkin yleensä helpompi löytää yhteisymmärrys Enhedslistenin kuin oikeistopuolueiden kanssa.
Parannuksia lakeihin
– Olemme paremman työllisyyspolitiikan ja ilmastolain lisäksi saaneet parannettua monia maahanmuuttajia koskevia lakeja. Esimerkiksi aika vastaanottokeskuksessa lyhenee vuodesta puoleen ja posttraumaattisesta stressistä kärsivät pakolaiset saavat kansalaisuuden ilman akateemista tanskan kielen koetta.
– Yksityisen sairausvakuutuksen verovähennysoikeus poistuu eli yhteisistä varoista ei enää rahoiteta rikkaille muita parempaa terveydenhoitoa.