Työhyvinvointi on sitä heikompi, mitä nuorempi työntekijä on. Havainto selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin työhyvinvointia ja sen kohentamista teknologiateollisuuden yrityksissä.
Ilmiön epäillään johtuvan nuorten suurista odotuksista työelämää kohtaan. Opiskeluvaiheessa työ siintää unelmana, mutta työelämän todellisuus iskee vasten kasvoja, kun työelämään astutaan.
– Nuorilla on kovia odotuksia työuran alussa, ja realismi iskee nopeasti päälle, professori Juhani Ilmarinen kommentoi tuloksia.
Tutkimuksessa nuoriksi laskettiin kaikki alle 35-vuotiaat työntekijät. Ilmarinen huomauttaa, että 25–35-vuotiaiden elämäntilanne on yleensä varsin stressaava ja vaikea. Se heijastuu myös työhyvinvointiin.
– Nämä ovat elämän ruuhkavuosia, jolloin työn ja perheen yhteensovittaminen on kaikkein vaikeinta, Ilmarinen sanoo.
Iän myötä työntekijät oppivat paremmin hallitsemaan työnsä, ja se lisää työhyvinvointia. He myös tottuvat työntekoon. Iän myötä lisääntyy usein myös vastuu ja sen myötä valta vaikuttaa omiin töihinsä, mikä yleensä lisää työhyvinvointia.
Nuorten työhyvinvointia haittaa myös tunne siitä, että oma koulutus ei riitä työn vaatimuksiin.
Suorittavassa työssä työhyvinvointi kehittyy iän myötä kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin toimihenkilöillä ja ylemmillä toimihenkilöillä.
”Keskimäärin kaikki hyvin”
Keskimäärin teknologiateollisuudessa voidaan hyvin. Yli 70 prosentilla vastaajista työhyvinvointi-indeksi antoi tulokseksi arvosanan ”hyvä”.
Tutkimuksessa selvisi, että keskittyminen esimiehen tapaan antaa palautetta, on tehokkain tapa kohentaa työhyvinvointia.
– Säännölliselle ja kannustavalle palautekulttuurille on merkittävä tarve teknologiateollisuudessa, Ilmarinen toteaa.
Selvityksessä esimiehen antama palaute nousi kehittämistarpeiden listalle lähes jokaisessa yrityksessä.
Projekti laajenee alkuvuonna
Torstaina julkaistu selvitys liittyy ”Hyvä työ, pidempi työura” –työhyvinvointiprojektiin, jonka pilottivaiheeseen osallistui parikymmentä teknologia-alan yritystä. Ensi vuonna hankkeeseen liittyy sata yritystä lisää.
– Pilottivaiheessa kehitetyt toimintamallit annetaan laajennusvaiheessa näiden teknologiateollisuuden yritysten käyttöön, projektipäällikkö Tiina Hartikainen selostaa.
Hankkeen tavoitteena on edistää työhyvinvointia, pidentää työuria ja saada aikaan yhdessä tekemistä yrityksissä. Siinä ovat mukana myös teknologia-alan ammattiliitot eli Metalliliitto, Ammattiliitto Pro, Ylemmät toimihenkilöt YTN sekä Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO.