Myllykoski itsekin on ollut viimeiset kaksi vuotta karppaaja.
Yle:n Taloustutkimuksella teettämän tuoreen selvityksen mukaan eri puolueiden kannattajat jakautuvat selvästi suhtautumisessaan karppaukseen eli vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.
Vasemmistoliiton kannattajista joka kymmenes karppaa, kun taas laimeinta kiinnostus on keskustalaisten parissa. Heistä vain yksi prosentti innostuu vähistä hiilihydraateista.Valtaosa kansasta eli 60 prosenttia ei tunne vetoa koko asiaan.
Tutkimuksessa haastateltiin 1 004:ää yli 15-vuotiasta suomalaista.
Myllykoski muistuttaa, että vasemmistoliitossa on myös iso joukko vegaaneja.
– Meillä uskalletaan tehdä erilaisia valintoja. Siksi olemme rohkeampia sekä poikkeamaan määritellystä ravintokulttuurista että toteuttamaan itseämme ruuan suhteen.
Myllykoski muistuttaa Vasemmistonuorten asettamista luomutavoitteista, jotka sopivat erittäin hyvin yhteen karppaamisen kanssa, se kun perustuu luonnollisiin ja puhtaisiin ravintoaineisiin.
”Karppaus jalostuu koko ajan”
Myllykoski aloitti karppauksen pari vuotta sitten. Ensi vaiheessa hän jätti pois kaikki pahimmat hiilihydraatit, kuten makeiset, pullat, perunan ja riisin. Valkoisen leivän sijalle tuli ruisleipä. Ruokavalion rasvat ovat sataprosenttisia. Kevytlevitteitä sieltä ei löydy.
Pikkuhiljaa ruokavalio on jalostunut. Nyt hänen ruokavalioonsa ei enää kuulu ruisleipäkään. Jos vaikkapa keittoruuan kanssa pitää välttämättä saada leipää, se valmistetaan kotikeittiössä mantelijauhoista, leseistä ja juustoraasteesta.
Myllykoski on tullut yhä tarkemmaksi hiilihydraattien kanssa. Siinä auttaa pitäytyminen luontaisissa ravintoaineissa.
– Musta pippuri on mitä on, mutta jos käytät vaikkapa chilikastiketta mausteena, siitäpä löytyy jo paljon sokeria.
Kiihkomielisyyttä kartettava
Vaikka ensimmäistä kauttaan eduskunnassa istuva Myllykoski onkin tarkka siitä, mitä suuhunsa pistää, hän karttaa kaikenlaista kiihkomielisyyttä asiassa.
Moni karppaaja on jo ehtinyt vannoa ruokavaliollaan olevan mitä moninaisempia vaikutuksia. Myllykoskikin sanoo huomanneensa, että yöunien tarve on vähentynyt.
– Mutta en tiedä kummasta se johtuu, ravinnosta vai painon pudotuksesta.
Intohimoisuus ruoka-asioista on hänen mielestään pahasta.
– Ylilyöntejä pitää välttää. On seurattava omaa terveydentilaa, ettei tule yllätyksiä, hän sanoo ja lisää, että hän uskoo yhäkin Pekka Puskan oppeihin: eläinrasvoilla ja sydän- ja verisuonitaudeilla on yhteys.
Julkisuudessa käytävä ruokakeskustelu käy päivä päivältä kiihkeämmäksi. Myllykoski on siitä huolissaan.
– Ei pitäisi hyökätä toista vastaan, vaikka tämän valinta olisi erilainen kuin oma. Tärkeintä on huolehtia omasta terveydestä, ettemme sairastuteta itseämme tarkoituksella. Eikä olla kovin kiihkomielisiä, hän sanoo.