Suomi on vihdoinkin liittymässä Ottawan maamiinasopimukseen. Pitkä, noin 15 vuotta kestänyt prosessi on vihdoin päätöksessään. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on hyväksynyt hallituksen esityksen ja eduskunta päättää asiasta lopullisesti ensi viikolla. Asetelma äänestyksessä on mielenkiintoinen, perussuomalaiset vastaan muut.
Ennen Suomea maamiinat kieltävän sopimuksen ehti hyväksyä 158 maata. Juuri ennen Suomea ehtivät saarivaltio Tuvalu ja juuri itsenäistynyt Etelä-Sudan. Suomi on ollut pitkään ainoa EU-maa, joka ei ole miinasopimukseen sitoutunut.
Ottawan sopimus kieltää jalkaväkimiinojen tuotannon, käytön ja varastoinnin. Suomi sitoutuu nyt myös tuhoamaan varastoissa olevat jalkaväkimiinansa neljä vuoden aikana. Suurvalloista Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat eivät ole sopimukseen sitoutuneet ja siitä ulkoasianvaliokuntakin ilmaisi huolestumisensa.
Tällä hetkellä ajankohtainen kysymys on saada täyskielto rypäleaseille, joita on käytetty tänäkin vuonna muun muassa Libyassa. Rypäleaseiden kieltoon on sitoutunut jo yli sata maata. Suomi seuraa tilanteen kehittymistä. Hallitusohjelmassakin todetaan vain, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta arvioi Suomen kantaa rypäleasesopimukseen vuosittain. Se on aika vähän, mutta kuitenkin enemmän kuin mitään.
Hallitus voisikin olla tässä asiassa aktiivisempi, sillä Suomen turvallisuuspolitiikkahan ei perustu rypäleaseille tai millekään muillekaan asejärjestelmille vaan nimenomaan taitavalle ulkopolitiikalle. Kansalaisten enemmistö on eri mittausten mukaan myös rypäleaseita vastaan.